WMO bevestigt 48,8 graden op Sicilië in 2021 als Europees record

30 januari 2024, 11:30

Records
Het Europese temperatuurrecord is gevestigd op Sicilië. Foto: ANP/EPA/FRANCESCO RUTA

Het heeft even geduurd, maar nu is het officieel: de 48,8 graden die in augustus 2021 werd gemeten op het Italiaanse eiland Sicilië is echt de hoogst gemeten temperatuur ooit op het Europese continent. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bevestigde het nieuws dinsdag.

Toen het tweeënhalf jaar geleden zo heet werd op het onbemande weerstation in de regio Syracuse op Sicilië, werd al gedacht aan een mogelijk nieuw Europees record. Het vorige record van 48,0 graden werd in juli 1977 gemeten in de Griekse steden Athene en Elefsina. De nieuwe temperatuur moest echter nog wel geverifieerd worden door de WMO en dat is dus inmiddels gedaan, laat het weeragentschap van de Verenigde Naties weten.

De WMO waarschuwt dat het mogelijk niet de laatste keer zal zijn dat er dergelijke extreem hoge temperaturen worden gemeten. "Het is mogelijk, en bovendien zeer waarschijnlijk, dat in de toekomst grotere extremen in Europa zullen voorkomen", zegt professor Randall Cerveny namens de WMO. "Dit onderzoek toont de alarmerende tendens aan van aanhoudende hoge temperatuurrecords in specifieke regio's van de wereld."

De hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten, is 40,7 graden op vliegbasis Gilze-Rijen in 2019. Het wereldrecord staat op naam van Death Valley in de Verenigde Staten, waar in 1913 een temperatuur van 56,7 graden werd geregistreerd.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht