Wintersport: zonovergoten of veel sneeuw?

31 januari 2023, 12:50

Genieten in de vakantie op de piste. Foto: Adobe Stock / Witchcraft

In sommige delen van de Alpen valt komende dagen veel sneeuw. In andere delen is het droog en vaak zonnig. Lees de details in dit wintersportweerbericht.

In de populaire wintersportgebieden in de Alpen ligt in het algemeen ruim voldoende sneeuw. Af en toe verse sneeuw is goed voor de pistes, maar de gemiddelde wintersporter is momenteel meer gebaat bij droog en zonnig weer.

In de Franse Alpen, de Italiaanse Alpen en de zuidelijke regio’s van Zwitserland kan komende tijd volop worden genoten van de aanwezige sneeuw. Het is veelal volop zonnig met weinig wind. Kortom: uitstekende wintersportcondities.

In het hooggelegen Val Thorens is het deze week elke dag zonnig en vriest het overdag licht en in de nachten matig tot streng. In Cortina d’Ampezzo komt het kwik overdag een paar uur boven nul. In de nachten vriest het veelal matig. Het weerbeeld bestaat uit veel zonneschijn, alleen op donderdag is een lichte sneeuwbui mogelijk.

Adelboden, Zwitserland. Foto: Floris Lafeber
Adelboden, Zwitserland. Foto: Floris Lafeber

Bakken met sneeuw

Vooral de noordoostelijke regio’s van Oostenrijk kunnen tot en met het weekend heel veel sneeuw verwachten. In wintersportgebieden zoals Kitzbühel, Saalbach/Hinterglemm, Zell am See, Wilder Kaiser en Kaprun kan regionaal meer dan een meter sneeuw vallen. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht. Daarbij waait het hoog in de bergen flink. Kortom: het wintersportweer is slecht, mogelijk zijn skiliften en pistes ook tijdelijk gesloten.

In de lagere dalen valt soms regen of natte sneeuw bij temperaturen net boven het vriespunt. Boven 800 meter hoogte valt vrijwel alles als sneeuw. Ga je binnenkort zelf met de auto naar deze regio vergeet dan je sneeuwkettingen niet.

Ook in de Oostenrijkse skigebieden Sölden, Lech, Ischgl en het zuidoosten van Zwitserland valt af en toe sneeuw, maar hier zal veel minder vallen dan in de meer oostelijker gelegen Oostenrijkse skigebieden.

Sneeuw smelt in de Ardennen

In de Ardennen ligt hier en daar nog sneeuw, maar door dooi en regen zal dit komende dagen meer en meer smelten. Wintersportmogelijkheden, voor zover die er nog zijn, zullen snel verdwijnen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht