Zeer zware storm Ingunn voor Noorwegen in aantocht

31 januari 2024, 11:20

Winter Noorwegen, Lofoten. Foto: Adobe Stock / forcdan

Grote delen van Noorwegen krijgen de komende 24 tot 48 uur te maken met een zeer zware storm. Het hoogtepunt van de storm is woensdagavond: op zee bereikt de wind mogelijk orkaankracht en in de Noorse bergen kunnen extreem zware windstoten tot circa 200 kilometer per uur voorkomen. Lokaal wordt meer dan een meter sneeuw verwacht.

De storm, die de naam Ingunn heeft gekregen, heeft zich snel ontwikkeld en is onderweg naar de Noorse kust. Vooral de westkust in het midden en noorden van Noorwegen krijgt het woensdagavond tot en met donderdag zwaar te verduren. De Noorse weerdienst heeft voor de kustgebieden van Møre en Romsdal en verder langs Trøndelag tot aan Helgeland (inclusief de Lofoten) de hoogste code rood uitgegeven voor extreem harde windstoten tijdens de zeer zware storm (windkracht 11). Zo kunnen er windstoten voorkomen van 170 kilometer per uur en in de bergen zelfs lokaal 200 kilometer per uur. Op zee is er kans op windkracht 12, wat orkaankracht is. Ook wordt er gewaarschuwd voor hoge golven, lawines en aardverschuivingen.

In twee dagen tijd kan er regionaal 50 tot 100 millimeter neerslag vallen. Aan de kust is dat in de vorm van regen of natte sneeuw door temperaturen boven nul, maar in de bergen valt alles als sneeuw en kan er lokaal wel meer dan een meter vallen. Het Noorse Meteorologische Instituut waarschuwt voor grootschalige stroomuitval, vertragingen en annuleringen in het verkeer en voor grote schade aan gebouwen, infrastructuur, bossen en stroomvoorzieningen.

Scholen in kustgebieden zijn woensdag gesloten en mensen worden opgeroepen om binnen te blijven omdat het te gevaarlijk is buiten en het advies van de hulpdiensten op te volgen. Ook in buurland Zweden geldt er in sommige gebieden code oranje. Vanaf donderdagmiddag neemt de wind naar verwachting af.

Grootste natuurramp aller tijden in Noorwegen

Op 1 januari 1992 raasde een storm met orkaankracht over Noorwegen, de grootste natuurramp aller tijden voor het land. Tussen de 50.000 en 60.000 gebouwen raakten beschadigd, waarvan sommige volledig verwoest waren.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht