Valt er ook sneeuw in het weekend?

31 maart 2022, 12:35

Weekendverwachting
Paterberg, Ronde van Vlaanderen. Foto: Adobe Stock / Radu Razvan

Komende nacht en vrijdag valt op veel plaatsen sneeuw. In grote delen van het land ontstaat een witte wereld. Houden we dit winterse weer ook in het weekend vast. Je leest het in dit artikel. 

Vanavond, vannacht en morgen staat sneeuw op het programma. De details hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Tweedeling op zaterdag 

De eerste weekenddag verloopt behoorlijk winters. In de ochtend vriest het op veel plaatsen en in de Ardennen ligt de temperatuur in de vroege ochtend zelfs rond -4 graden. Het weerbeeld kent op zaterdag een tweedeling. In het westen en noorden van het land wordt het een droge dag met ruimte voor de zon en maxima van 5 tot 7 graden. In het oosten en zuiden van het land is het bewolkt en vooral in de Ardennen valt af en toe lichte sneeuw. In Luik en Namen wordt het een graad of 4, op de Ardense toppen blijft het kwik rond het vriespunt steken.

Voor de winterliefhebber is het een uitgelezen dag om naar de Ardennen te gaan. In de hogere delen ligt nog 5-10 centimeter sneeuw van vrijdag, lokaal zelfs nog wat meer. De sneeuwval op zaterdag zelf is licht en zal het sneeuwdek nauwelijks dikker maken. In de namiddag zal het zelfs een klein beetje smelten.

In de nacht naar zondag gaat het op grote schaal vriezen. In de Ardense dalen en de Oostkantons komt het tot matige vorst met minima van -5 tot -8.  

Koude Ronde van Vlaanderen met kleine buienkans

Zondag wordt een grotendeels droge dag met zonnige perioden. Om 8:00 uur ’s ochtend is het koud met 0 graden in West-Vlaanderen tot lokaal -5 in de Ardennen. Uiteindelijk wordt het in de namiddag 3 tot 5 graden in de Ardennen en 6 tot 8 graden in de rest van het land. De wind is matig en waait uit het noorden tot noordwesten. Mogelijk trekt in de loop van de namiddag een enkele bui vanaf de Noordzee over Vlaanderen. De kans dat de renners tijdens Vlaanderens Mooiste met een bui te maken is klein, maar het is niet uitgesloten. 

Wisselvallig weer volgende week 

Na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk wat omhoog met vanaf dinsdag maxima van 8 tot 13 graden. Het is wisselvallig met dagelijks regen, vrij veel bewolking en maar weinig zon. De wind zit in de westhoek en kan soms nadrukkelijk aanwezig zijn. 

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht