Meteorologische zomer van start met zomerdagen

31 mei 2021, 16:35

Precies wanneer de meteorologische zomer op 1 juni begint, staat ons een paar zomerdagen te wachten. Zowel dinsdag als woensdag kan het op grote schaal 25 graden worden. Vanaf woensdagnamiddag neemt vanaf het zuiden wel de kans op onweersbuien toe.

Ukkel heeft dit jaar al een eerste officiële zomerdag gehad. Op het landelijk hoofdmeetpunt van het KMI werd het op 9 mei 25,6 graden. Deze dinsdag kunnen meer Belgische plaatsen hun eerste zomerdag van 2021 tegemoetzien. Met uitzondering van de kust en de Ardennen stijgt de temperatuur in het hele land naar ruim 25 graden. Het warmst wordt het in Limburg met mogelijk een lokale 27 graden.

Bij dit zomerse weer is veel zonneschijn te verwachten. Vanwege de krachtige junizon is het wel oppassen voor verbranding. De UV-index is tussen 12 en 15 uur ongeveer 7, wat betekent dat een lichte huid in 10-20 minuten kan verbranden.

Woensdag warmste zomerdag

Woensdag wordt voorlopig de warmste dag. Het kwik stijgt dan naar een graad of 26. In de Kempen kan het 27 tot lokaal 28 graden worden. Er ontstaan stapelwolken en die kunnen vanaf het zuiden later in de namiddag uitgroeien tot enkele onweersbuien. Vanaf donderdag staan meer warme junidagen op het programma, maar met 20-25 graden is het iets minder warm dan de dagen ervoor. Dagelijks kunnen enkele onweders ontstaan.

Meer over het weer in jouw regio lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Foto: Ben Saanen

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook