Meteovista
Meteovista
  Alpen sneeuw

  Dik pak sneeuw in zuidelijke Alpen, koud weer op komst

  Aangemaakt: 04 jan 2021, 15:28 uur
  In de zuidelijke delen Alpen is afgelopen weekend een enorm pak sneeuw gevallen. In het Oostenrijkse Oost-Tirol en Karinthië is lokaal zelfs een vers sneeuwdek van zo’n anderhalve meter ontstaan. Het lagedrukgebied dat deze zware sneeuwval veroorzaakte trekt weg, waardoor het komende tijd in het hele Alpengebied droog en koud winterweer wordt.
  Vandaag en morgen kan het in delen van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen nog sneeuwen. Lokaal valt er zo’n 10-20 centimeter bij. Daarna krijgt een hogedrukgebied vanuit Noord-Europa geleidelijk meer invloed op het weer in de Alpen. Met een oostelijke stroming wordt de komende dagen droge en vrij koude lucht aangevoerd, waarbij de zon steeds meer ruimte krijgt. In de nachten kan het flink koud worden. Vanaf donderdag is regionaal strenge vorst mogelijk met temperaturen onder -10 graden.

  Vanaf het weekeinde wisselvalliger

  Komend weekend neemt de neerslagkans geleidelijk weer toe. Als eerste in de zuidelijke Alpenregio. Met name in de Italiaanse- en Franse Alpen kan boven de 1000 meter hoogte een vers pak sneeuw van zo’n 20 centimeter vallen. Aan de noordkant wordt weinig sneeuw verwacht en heerst vooral ‘droge kou’.
  Begin volgende week draait de stroming waarschijnlijk meer naar een noord- tot noordwestelijke richting. In dat scenario zou het tot “Nordstau” kunnen komen met juist op de noordzijde van de Alpen. Ook daarna lijkt het voorlopig winterweer te blijven met geregeld een koude noordelijke stroming en sneeuwval van betekenis.

  Lawinegevaar

  Door de enorme hoeveelheden sneeuw in de zuidelijke Alpen is daar een reëel risico op lawines. Zeker de komende dagen als er ook meer wind komt te staan. Elders is het lawinegevaar voorlopig beperkt.

  Sneeuwkans in België

  Ook in België kunnen we deze week mogelijk wat sneeuw zien, maar wel in zeer beperkte hoeveelheden. Lees alle details in 
  Tekst (grotendeels): Wouter van Bernebeek
  Foto: Adobestock / A2LE

  Door: Johnny Willemsen