Weekendweer: flink wat regen, zondag lokaal ook sneeuw

04 februari 2021, 16:17

weerfotoMV1-e1612447951494

In Nederland dringt in het weekend koude lucht het land in en ook in Vlaanderen neemt de kans op winterkou in de loop van het weekend toe. Verder naar het oosten en zuiden is de kans op vrieskou dit weekend klein. Na het weekend wordt het wel overal koud winterweer met vriestemperaturen.

Zaterdag is het bewolkt en valt overal lichte regen en motregen. Vooral in de namiddag neemt de regen in intensiteit toe en wordt het plaatselijk kletsnat. De temperatuur stijgt naar 5 tot 9 graden en er waait een in kracht toenemende noordoostenwind. Met die wind wordt in de loop van de dag wat koudere lucht aangevoerd en vooral in het noorden kan het enkele graden kouder worden en mogelijk dwarrelen ook wat sneeuwvlokken naar beneden.

In de avond en nacht naar zondag breidt de koude lucht boven Nederland zich over het noorden en westen van Vlaanderen uit. De regen gaat in het westen en noorden over in sneeuw, maar in het overgangsgebied is ook kans op ijzel. Onzeker is nog hoe ver de kou precies komt en waar het gaat sneeuwen, ijzelen of regenen. Hoe zuidelijker in het land hoe groter de kans op regen. De temperatuur daalt in Vlaanderen naar waarden rond het vriespunt, elders blijft het kwik boven nul.

Grens met warme- en koude lucht precies over het land

Zondag is het overwegend bewolkt en waait het flink. De grens met koude vrieslucht en zachte lucht uit het zuiden van Europa ligt waarschijnlijk over het land. De grootste kans op kou maakt het westen en noorden met zondag mogelijk temperaturen rond het vriespunt en kans op een beetje sneeuw. Elders is het waarschijnlijk te zacht voor sneeuw en valt regen of smeltende sneeuw. De stevige wind maakt het overal voor het gevoel een stuk kouder met temperaturen ruim onder nul.

Zondagavond neemt overal de kans op vrieskou toe en kan soms wat sneeuw naar beneden dwarrelen. Een flink pak sneeuw wordt in ons land niet verwacht. Hoe koud het precies wordt na het weekend is nog onzeker. Er is namelijk ook een kans (ongeveer 30%) dat de vrieskou net buiten onze landsgrenzen blijft. Bovendien is het hoe zuidelijker, hoe zachter.

Zachte vrijdag met geregeld zon

Deze vrijdag zijn er zonnige perioden, maar ook wolkenvelden en vooral in het zuidoosten is kans op wat lichte regen. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden en daarmee is het zacht voor begin februari. Normaal is het in Vlaanderen 5 tot 7 graden. Het is dan ook prima weer voor een lekkere wandeling. De details lees je in het uitgebreide weerbericht België.

Foto: Marc van Wezemael

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook