Zondag en maandag veel sneeuw

04 februari 2022, 13:35

Wintersport
Tijdens de nacht van zondag op maandag begint het te sneeuwen. Maandagochtend is het ook nog winters. Foto: Jeroen Elferink

De komende dagen is het geregeld heerlijk wintersportweer in de Alpenlanden, maar er zijn ook dagdelen met sneeuwval en regen in de lagere delen. Vooral zondag en maandag valt verse sneeuw. Vanaf dinsdag neemt rustig weer het roer over. In het Sauerland blijft een fikse sneeuwdump uit.

Het weekeinde kent een wisselvallige start. Vrijdagavond trekt een strook met neerslag grofweg van noordwest naar zuidoost over de Alpen. Dit zijn de eerste winterse speldenprikjes van het weekend. Boven de sneeuwvalgrens, die rond 1000 meter hoogte ligt, valt in het centrale deel van Zwitserland, Vorarlberg en het westen van Tirol 5 tot 10 centimeter verse sneeuw. In de omgeving van Salzburg lopen de sneeuwhoeveelheden al terug tot maximaal een centimeter of 5. Ook in de Franse Alpen zijn de hoeveelheden beperkt en kan gerekend worden op enkele centimeters verse sneeuw.

Zaterdag keert de rust terug in de atmosfeer en de zon schijnt geregeld. De temperatuur ligt in de ochtend rond het vriespunt, maar komt ’s middags in veel skidorpen rond 7 of 8 graden uit. Met het zonnetje erbij is het genieten op het terras na het wintersporten. Daarbij staat er weinig wind wat het voor het gevoel aangenaam maakt. De westen- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. Op 2000 meter hoogte wijst de thermometer vaak waarden rond -5 graden aan.

Vooral zaterdag schijnt geregeld de zon en is het aangenaam wintersportweer. Foto: Corry van Daalen
Vooral zaterdag schijnt geregeld de zon en is het aangenaam wintersportweer. Foto: Corry van Daalen

Nieuwe sneeuwdump in aantocht

De zondag gaat vrij zonnig van start, maar in de loop van de dag neemt vanuit het noorden de bewolking toe en de wind zwelt aan. In de middag is het nog wel behoorlijk zacht met temperaturen tussen 6 en 10 graden. In de avond en tijdens de nacht naar maandag is het in de dalen flink regenachtig. De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt verder in kracht toe. Er zakt koudere lucht af naar de Alpenlanden en de sneeuwvalgrens daalt gestaag naar 600 tot 800 meter hoogte. Op steeds meer plaatsen gaat de regen over in sneeuw.

Afgelopen week viel ook al een flink pak sneeuw. Foto: Jeroen Elferink
Afgelopen week viel ook al een flink pak sneeuw. Foto: Jeroen Elferink

Maandag sneeuwt het nog een tijd door voordat het in de loop van de dag vanuit het noorden geleidelijk droger wordt en de zon nog even doorbreekt. Op de meeste plaatsen valt in totaal tussen 20 en 40 centimeter verse sneeuw. Lokaal zijn uitschieters naar een halve meter mogelijk. In de Dolomieten leveren sneeuwbuien tussen 10 en 20 centimeter sneeuw op.

Sneeuwval in middelgebergtes beperkt

Dichterbij huis levert hetzelfde neerslaggebied minder winterse neerslag op. In het Sauerland kan tot en met maandag slechts enkele centimeters verse sneeuw vallen. Wat verder naar het oosten, in de Harz, wordt 10-15 centimeter sneeuw verwacht.

Aangenaam wintersportweer

Daarna breekt voor vakantiegangers een periode aan met prima wintersportweer. Een rustig weertype zit stevig in het zadel boven het centrale deel van Europa. Het is vaak droog en naast wolkenvelden zijn er zonnige perioden. De temperatuur ligt overdag rond een graad of 5 en in de nachten komt het tot een paar graden vorst.

Op de hoogte blijven van het laatste wintersportnieuws? Houd dan ons nieuwsblog in de gaten.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht