Dik pak sneeuw is zowel goed als slecht nieuws voor Californië

04 april 2023, 15:15

Sneeuw
Opnieuw een dik pak sneeuw in Mammoth Lakes. Foto: ANP/EPA/CAROLINE BREHMAN

Het dikke pak sneeuw dat de laatste tijd in Californië is gevallen, heeft volgens experts zowel voor- als nadelen. Het is goed nieuws voor de droogte in de Amerikaanse staat, maar slecht nieuws voor gebieden die hierdoor opnieuw dreigen te overstromen.

Na drie jaren van recorddroogte in Californië is de vele sneeuwval meer dan welkom. Het pak sneeuw is namelijk een soort natuurlijke opslag van vers water die in het geval van droogte kan worden gebruikt. Bij een meetstation ten westen van Lake Tahoe werd een pak sneeuw van 321 centimeter gemeten, ruim twee keer zoveel als er in de afgelopen 30 jaar gemiddeld werd waargenomen in de maand april. Het hoogste sneeuwpak ooit werd gemeten in 1983, toen lag er bijna 383 centimeter.

Aan de andere kant is de grote hoeveelheid sneeuw ook gevaarlijk. Met name in het lagere deel van de San Joaquin Valley kunnen er volgens het Department of Water Resources overstromingen ontstaan. Bepaalde regio's in Californië zijn nog aan het herstellen van de overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen die de staat na zware regenval dit jaar wekenlang teisterden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht