Weekverwachting: zeer warme septemberweek

04 september 2023, 11:00

Strandweer in september. Foto: Nellie Bartels

Het is een op en top zomerweek, eentje zoals we die normaal gesproken in juli of augustus tegenkomen. Voor september zijn deze temperaturen echter best bijzonder en zeker de duur ervan. Het wordt namelijk de hele week bijna overal zomers warm! Of het ook warmer dan 30 graden wordt lees je in deze weekverwachting.

Met een zuidoostenwind wordt de komende dagen steeds warmere lucht uit Frankrijk en het Alpengebied naar ons land gevoerd. Dat is goed terug te zien aan de temperaturen. Maandag wordt het op uitgebreide schaal al zomers warm met meer dan 25 graden en dinsdag kan het kwik in het binnenland lokaal oplopen naar 29 graden. De dagen verlopen hierbij veelal zonovergoten. Als er al wat sluierbewolking over ons land waait, schijnt de zon daar meestal prima doorheen.

Kans op een regionale hittegolf

Woensdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en kan het kwik in het binnenland uitkomen rond tropische waarden van 30 graden, lokaal zelfs circa 31 graden. Ook in de kustgebieden is het met 25 tot 28 graden echt warm voor de tijd van het jaar. De zon maakt overal overuren en een dagje strand behoort met deze vooruitzichten dus zeker tot de mogelijkheden. Het is zelfs niet uitgesloten dat we op vrijdag al een regionale hittegolf in de Kempen kunnen noteren. Daarvoor is een serie van vijf zomerse dagen nodig, waarvan er minimaal drie tropisch verlopen.

Hoge luchtvochtigheid

Af en toe kan het wat broeierig aanvoelen en dat zal voor richting het weekend gebeuren. Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid gaat namelijk steeds verder omhoog. Voldoende water drinken, zeker als je actief bezig bent, is dan ook zeker aan te raden. Later in het weekend zou de vochtigere lucht met name de Oostkantons kunnen resulteren in een enkele bui, maar voorlopig is dat nog onzeker.

Moet ik me nog insmeren?

Ondanks dat we inmiddels alweer in september zitten en de zon al een stuk minder krachtig is dan tijdens hartje zomer, blijft insmeren belangrijk als je een tijd in de zon doorbrengt. Midden op de dag wordt namelijk nog steeds zonkracht 5 gehaald. De sterkste periode van de zon is zo tussen 12.00 en 15.30 uur. Daarmee kan jouw onbeschermde huid binnen een half uur verbranden, dus zeker iets om rekening mee te houden.

Volg de ontwikkelingen de komende tijd via ons uitgebreide weerbericht.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht