Weekverwachting: licht winterse week, Ardennen wit

05 december 2022, 12:20

Wandelen in de sneeuw in de Ardennen. Foto: Adobe Stock / Eric Gevaert

Deze maandag is het winters in vooral de zuidelijke en oostelijke delen van het land. Vooral in de Ardennen vormt regionaal een sneeuwlaag van ruim 10 centimeter. Dinsdag en woensdag is het tijdelijk iets minder koud, maar daarna wordt het terug winters met opnieuw kans op sneeuw.

In de Ardennen valt de hele dag sneeuw. Op veel plaatsen is al een deftig sneeuwdek ontstaan en eind van de dag kan regionaal zo’n 10 centimeter liggen. In de Hoge Venen is zelfs 15 centimeter mogelijk.

In de lagere delen van het zuiden en oosten van het land kan het ook tijdelijk wit worden, maar zal eventuele sneeuw weer wegdooien. In het westen en noorden valt vooral motregen.

Meer details over het weer vandaag lees je in het uitgebreide weerbericht.

Dinsdag en woensdag iets minder koud

Tijdens pakjesochtend, dinsdag, is het op de meeste plaatsen 2 tot 4 graden. In de Ardennen en de Oostkantons ligt het kwik rond het vriespunt. Het is bewolkt en vooral in het zuiden, midden en oosten van het land regionaal mistig.

Later op dinsdag- en woensdagmiddag wordt het op veel plaatsen 5 tot 7 graden. Ten zuiden van Samber en Maas is het met 2 tot 4 graden kouder en op de koudste plekken in de Ardennen blijft het kwik steken op 1 graad.

In het binnenland blijft het dinsdag grotendeels grijs met lage bewolking en regionaal mist. In het westen en noorden schijnt af en toe de zon en vooral in de kustregio is kans op een paar regenbuien. Op woensdag trekken buien over het hele land. Daarbij neemt de kans op winterse neerslag toe en valt in de Ardennen voornamelijk sneeuw.

Donderdag: grotere kans op winterse neerslag bij buien

Donderdag komt de temperatuur met maxima tussen 0 graden in de Ardennen en 4 graden in West-Vlaanderen weer wat lager uit. Het weerbeeld bestaat opnieuw uit een mix van wolken, buien en zon. Bij buien is de kans op winterse neerslag (smeltende sneeuw of hagel) nog wat groter dan woensdag. Ten zuiden van Samber en Maas leveren de buien allemaal sneeuw op.

Aanhoudend winters

Vrijdag lijkt een grotendeels droge dag te worden, maar in het weekend is weer kans op (winterse) neerslag. De maxima liggen op de meeste plaatsen tussen 2 en 4 graden. In de Ardennen komen de maxima uit rond het vriespunt. In de nachten vriest het veelal licht, maar boven een sneeuwdek kan het gemakkelijk een keer matig vriezen.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht