Formule 1: het weer bij de GP in Saoedi-Arabië

05 maart 2024, 11:35

Sport
De start van de race in 2022 in Jeddah. Foto: Redbullcontentpool.com / Lars Baron/Getty Images

In Jeddah, Saoedi-Arabië vindt de tweede GP van 2024 plaats. Hoe warm het zal zijn lees je in dit artikel.

Het raceweekend in Jeddah is dit keer van donderdag tot en met zaterdag. Deze aanpassing is gedaan omdat zondag de Ramadan begint.

Hoge asfalttemperaturen, felle zon

Het is de komende dagen zonovergoten met middagtemperaturen tussen 27 en 30 graden. De zonkracht haalt maar liefst UV-Index 11. Zonder zonnebrandcrème kan de huid binnen 10 minuten verbranden.

MV Weerbericht Racingnews365-Saoedi-Arabië

De eerste vrije training op donderdag en de derde vrije training op vrijdag vinden plaats in de late middag. Het is dan tegen de 30 graden en het asfalt zal nog veel heter zijn. Asfalttemperaturen rond 60 graden zijn mogelijk. Wat dit betekent voor de banden lees je in: Formule 1 deze invloed kan het weer hebben.

De tweede vrije training (donderdag), de kwalificatie (vrijdag) en de race op zaterdag gaan alle drie van start om 18:00 Nederlandse tijd en dat is 20:00 uur lokale tijd. De zon gaat in Jeddah rond 18:30 uur lokale tijd onder en dus wordt er dan bij kunstlicht gereden.

Het weer in de avonden:

MV Weerbericht Racingnews365-Saoedi-Arabië

Ondanks dat de zon al anderhalf uur onder is, ligt de temperatuur tijdens de start van de race zaterdagavond rond 26 graden. Twee uur later is het zo’n 24 graden. Het asfalt zal, zeker bij aanvang van de race, door de zonovergoten dag nog een aantal graden warmer zijn.

Woestijnzand niet verwacht

De wind waait veelal matig uit het noordwesten tot westen. Ten westen van Jeddah ligt de Rode Zee. Het circuit ligt ook pal aan zee. Hierdoor is er geen kans op hinderlijk woestijnzand op de baan.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht