Kerstmarkten: zo is het weer de komende dagen

06 december 2022, 08:00

Kerstmarkt Keulen. Foto: Adobe Stock / Ramses

Ga je binnenkort naar een Duitse kerstmarkt of ga je naar één van de vele kerstmarkten in ons eigen land, dan wil je natuurlijk weten of je het droog houdt. En of er sprake is van sfeerverhogende sneeuw.

De paraplu is de komende dagen af en toe nodig als je naar Duitsland gaat. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is het de komende dagen licht wisselvallig. Dat wil zeggen dat er naast af en toe wat regen ook genoeg droge momenten zijn met af en toe zonneschijn.

De temperatuur stijgt dinsdag en woensdag in steden als Düsseldorf, Keulen en Oberhausen naar 5 graden. Vanaf donderdag wordt het weer kouder en donderdag valt er een mix van regen en natte sneeuw. Vooral in het weekend kan het af en toe sneeuwen en wordt het regionaal ook wit. Sneeuw maakt het kerstgevoel net even wat fraaier. De temperaturen zullen in het weekend uitkomen op waarden net iets boven nul en in de nachten vriest het over het algemeen licht.

Winterbanden verplicht in Duitsland bij winterse omstandigheden

Let op dat in Duitsland winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Belgische auto’s. Voor motoren geldt de winterbandenplicht overigens niet.

Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of gladheid door ijs- of rijpvorming. Deze omstandigheden kunnen het gehele winterseizoen voorkomen. Hou dan ook het weerbericht voor Duitsland in de gaten als je een kerstmarkt (net) over de grens wilt bezoeken.

Ook winterse neerslag in ons eigen land

Ook bij het bezoek van een kerstmarkt in ons eigen land is het weerbeeld wisselend. Op deze dinsdag is er veel bewolking en vooral aan de kust kans op een regenbui. Het wordt op veel plaatsen 4 tot 7 graden, in de Ardennen is kouder met 1 tot 3 graden. Woensdag komt het ook tot buien, maar vooral later op de dag kunnen deze buien winters worden en gepaard gaan met hagel of natte sneeuw. In de Ardennen gaat het dan vooral om sneeuwbuien.

Donderdag wordt het maximaal 0 tot 4 graden en kunnen talrijke winterse buien over het land trekken. Ook in het weekend, als er flink wat kerstmarkten in het land worden georganiseerd, is kans op (smeltende) sneeuw. De details voor het weer in de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van België.

Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post
Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post

Kans op een witte kerst

Er zit dus wat sneeuw in de verwachting, maar de kans is zeer klein dat deze sneeuw tot aan de kerstdagen aanwezig blijft. Daarvoor zou het dag en nacht moeten gaan vriezen en dat zit, in ieder geval voor Laag- en Midden-België, niet in de verwachting. Wel lijkt de aanloop naar kerst voorlopig gepaard te gaan met (vrij) koud winterweer, waarbij het ’s nachts vaak licht vriest en overdag net boven nul is. Normaal is het overdag een graad of 6 en ’s nachts net boven nul. Halverwege de maand wordt de verwachting onzeker en stijgt de kans op normale temperaturen.

Definitie witte kerst

Het KMI heeft een strikte definitie voor een witte kerst. In Ukkel moet er op 25 december om 8:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen van ten minste 1 cm dik. Sinds 1889 is een witte kerst slechts tien keer in ons land voorgekomen, waarvan de laatste keer in 2010 was. Toen lag er op veel plaatsen een flink pak sneeuw. Zo lag er 40 cm in Florennes, 26 cm in Kleine-Brogel (Peer) en 20 cm in Ukkel.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog