Zachte dagen tijdens carnavalsweekend

06 februari 2024, 07:30

Gilles zijn folkloristische personages die jaarlijks in Binche te vinden zijn. Foto: Adobe Stock / Didier Laurent

Komend weekend begint in sommige regio's het carnavalsfeest en dat betekent dat meerdere feestvierders buiten feest gaan vieren. Of het daarbij ook droog blijft lees je in dit artikel.

Carnaval staat niet bekend om het feest dat vaak aangenaam buitenweer kent. In de wintermaanden zijn regen en veel wind dan ook zeker geen uitzondering. Toch lijkt het dit jaar weleens mee te kunnen vallen.

Licht wisselvallig en zacht begin van carnaval

De wind neemt tijdens het carnavalsweekend flink in kracht af en dat is vooral goed nieuws voor de vele optochten die op het programma staan. Helemaal droog blijft het waarschijnlijk niet, de eerste twee dagen liggen de neerslagkansen in Vlaanderen rond 60%. Daarmee is het vrij aannemelijk dat we af en toe wat regen kunnen verwachten. Kletsnat verlopen de dagen waarschijnlijk niet en er zullen ook droge momenten zijn waarbij mogelijk de zon even doorbreekt. Van zonovergoten dagdelen is geen sprake.

De handschoenen kunnen tijdens de eerste dagen van carnaval thuis blijven, want koud wordt het zeker niet. Sterker nog, zaterdag kan het in het Vlaanderen lokaal zelfs 13 graden worden! Normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen doorgaans rond een graad of 6. Vanaf zondag zet de temperatuur geleidelijk een daling in, maar ook dan is het met ruim 10 graden nog vrij zacht. Ook de nachten verlopen zeker niet koud met minima die uitkomen tussen 5 en 9 graden.

Tendens naar droog en minder zacht weertype?

Na het weekend nemen de neerslagkansen af en zet de temperatuur de dalende trend voort. Vanaf maandag wordt het overdag niet veel warmer dan een graad of 7 en in de nachten ligt het kwik net boven nul. Al met al vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar wel een stuk kouder dan de afgelopen tijd. Neerslag staat nauwelijks meer op het programma, maar een enkele lokale bui is niet geheel uitgesloten. Op de meeste plekken blijft het gewoon droog en als de zon eenmaal doorbreekt is het dan prima weer om feest te vieren!

Grote onzekerheid

We moeten hier wel bij vermelden dat de verwachting op deze termijn nog wat onzeker is. Koude en zachte lucht bevinden zich de komende periode in de buurt van ons land. Kleine verschuivingen kunnen voor grote veranderingen in zowel temperatuur als weerbeeld zorgen. Later deze week komen wij nog met een update betreffende het weer tijdens het lange carnavalsweekend!

Wil jij juist weten wat voor weer het de komende dagen wordt? Dan kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht