Dit zijn de 6 mooiste dorpen van Frankrijk

12 juni 2024, 16:11

Bestemmingen
Bozouls. Foto: Adobe Stock / PhilippeGraillePhoto.

Les Plus Beaux Villages de France, ofwel de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat is moeilijk kiezen, want het ene dorp is nog mooier dan het andere. Welke dorpen verdienen nou echt die titel? Wij hebben onze zes favorieten op een rij gezet, plus onze overnachtingstips!

1. Bozouls, Occitanië

De Dourdou-rivier heeft er duizenden jaren over gedaan om zich in te slijten in de kalksteenbodem onder Bozouls. Het huidige dorp ligt rond een hoefijzervormige bocht in de honderd meter diepe kloof. Op het ‘eiland’ in het midden staat de elfde-eeuwse Sint-Faustuskerk; een bijzondere aanblik. Maak een wandeling door de kloof en vergaap je aan de doorkijkjes.

Klimaatgemiddelde Occitanië
Klimaatgemiddelde Occitanië

De temperatuur loopt in juli en augustus naar 27-28 graden. De kans op regen is het hele jaar groot en de zon schijnt vooral in de zomermaanden ongeveer 8-9 uur.

2. Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië

Achter een naam die zo melodieus is als Saint-Cirq-Lapopie móét haast wel een hit schuilen. Dat heeft alles te maken met zijn fraaie vakwerkhuizen, sfeervolle straatjes en spectaculaire ligging, op een rotspartij honderd meter boven de Lot-rivier. Volg ook de autoroute langs de Lot naar Cahors.

Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië. Foto: Adobe Stock / Thieury.
Saint-Cirq-Lapopie, Occitanië. Foto: Adobe Stock / Thieury.

3. Locronan, Bretagne

Locronan is de grootste dorpsschat van Bretagne. De granieten huizen stammen uit de renaissanceperiode en zijn doordrenkt met charme. De rijkdom, die nog steeds in het straatbeeld te zien is, werd vergaard met de productie van hennep, waarmee onder andere scheepszeilen werden gemaakt. Tegenwoordig is de rijkdom vooral op het toerisme geënt. Op elke hoek zie je een crêperie of souvenirwinkeltje. Gedij jij beter op rust? Pointe du Raz voelt als het eind van de wereld.

Klimaatgemiddelde Bretagne
Klimaatgemiddelde Bretagne

Van juni tot en met september valt op 9 of 10 dagen per maand regen. De zon schijnt in de zomermaanden ongeveer 7 uur en het is dan 22 graden.

4. Eguisheim, Elzas

Vakwerkhuizen met ingekleurde vakken en balkonnetjes getooid met geraniums. Tel daar de steengoede Elzasser wijnen bij op, en je snapt: Eguisheim is dé plek voor een Franse escapade.

Foto: Eguisheim, Elzas. Foto: Macyvi via Pixabay.
Foto: Eguisheim, Elzas. Foto: Macyvi via Pixabay.

Wat het dorp bijzonder maakt is de ronde vorm. Eguisheim ligt rond een dertiende-eeuws kasteel en is sinds de middeleeuwen amper gegroeid. Hunawihr en Riquewihr zijn fijne alternatieven.

Klimaatgemiddelde Elzas
Klimaatgemiddelde Elzas

Van mei tot en met schijnt de zon 6 tot 8 uur. Het hele jaar door valt vaak neerslag.

5. Gordes, Provence

Het dorpsgezicht van Gordes is gewoonweg magistraal. Bewoners van het eerste uur hebben het dorp echter allang en breed verlaten — het zegt genoeg dat er een filiaal van Sotheby’s, een befaamd internationaal makelaardijbureau, is neergestreken. Op zoek naar couleur locale? Het verderop gelegen Joucas is een onontdekte parel.

Gordes, Provence. Foto: Neil Gibbons via Pixabay.
Gordes, Provence. Foto: Neil Gibbons via Pixabay.

6. Bonnieux, Provence

Bonnieux is prachtig gelegen op de top van een heuvel. Bij helder weer kun je de toeristische dorpen Roussillon en Gordes zien liggen, met daarachter de machtige Mont Ventoux. Op vrijdagochtend zijn de straatjes gevuld met marktkramen en kun je er streekproducten en ambachtelijke creaties kopen. Dat Bonnieux veel te bieden heeft, merk je ook tijdens een wandeling. Naast een eeuwenoude kerk, met romaanse en gotische bouwelementen, beschikt het dorp ook over tunnels, fonteinen, wasplaatsen en de restanten van een stadswal.

Klimaatgemiddelde Provence
Klimaatgemiddelde Provence

De temperatuur loopt in de zomermaanden op naar 25 tot 28 graden. De zon schijnt in juli ongeveer 12 uur en dan valt op 6 dagen regen.

Bron: Columbus Travel / TCE

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht