Wintersport: komende week veel zon

07 februari 2022, 13:57

Wintersport
Wintersport in Oostenrijk. Foto: Sjoerd Huininga.

Deze week is het in de meeste wintersportgebieden rustig weer met veel ruimte voor de zon! De details ontdek je in deze verwachting.

Eerst nog veel sneeuw

Vandaag vallen nog de laatste centimeters van een flinke hoeveelheid sneeuw langs de noordkant van de Alpen. Sinds gisteren is er in delen van Oostenrijk 30-40 centimeter verse sneeuw op het al bestaande sneeuwdek gevallen. Daardoor zijn, net als vorige week, meerdere lawines voorgekomen. Sommige lawines worden ook kunstmatig opgewekt om ongevallen te voorkomen. De sneeuwval zal in de loop van maandag geleidelijk afnemen en in de nacht naar dinsdag wordt het overwegend droog.

Rustig weer

De komende dagen tapt het weer in de Alpenlanden uit een ander vaatje. Het wordt rustig winterweer. De zuidzijde van de Alpen blijft sowieso droog en vrij zonnig, maar daar ligt de hele winter al bijzonder weinig sneeuw. Veel skigebieden tot boven de 1500 meter hoogte zijn zelfs grotendeels groen. Daarin zit de komende tijd dus ook niet veel verandering aan te komen.

Qua temperatuur wordt het met name in de dalen geleidelijk zachter: overdag veelal waarden boven het vriespunt en in de nacht en vroege ochtend vriest het dan op de meeste plaatsen nog licht tot matig. De dooi valt mee. Vanaf donderdag draait de stroming opnieuw naar het noorden en dan stroomt iets koudere lucht over de Alpen uit. Ook in de dalen komt het kwik eind van de week amper nog boven het vriespunt uit en 's nachts kan het soms streng vriezen.

Middelgebergtes: flinke dooi

Ook in de middelgebergtes ligt inmiddels weer een laagje sneeuw: zo'n 5 centimeter op de toppen van de Ardennen en Eifel en tussen 10 en 20 centimeter in delen van het Sauerland en de Harz. De komende dagen steekt in deze gebieden echter een westenwind op, waardoor de temperatuur zal stijgen tot ruim boven het vriespunt. Ook kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen. Het aanwezige sneeuwdek zal dus tamelijk snel wegsmelten, waarna er in elk geval t/m vrijdag geen nieuwe sneeuwval meer wordt verwacht.

Author Image

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht