Kaiserwetter in de Alpen

07 februari 2023, 11:00

Brixen im Thale (Oostenrijk) op dinsdagochtend. Beeld: Feratel

Na de sneeuwval krijgt de zon deze week alle ruimte en krijgen we met zogenaamd "Kaiserwetter" te maken. Met uitzondering van een lokale sneeuwbui in Noord-Italië blijft het droog en zijn de wintersportcondities goed tot zeer goed. Of het zonnig blijft en de verdere details over het weer voor de komende dagen staan in dit wintersportbericht.

De dag begint dinsdag zonnig, maar ook ijskoud in de Alpen met matige tot strenge vorst in de dalen. De vorstgrens ligt overdag tussen de 800 tot 1000 meter waardoor de meeste dalen overdag temperaturen rond het vriespunt kunnen verwachten. In de bergen blijven de temperaturen overdag wel ruim onder het vriespunt. De laagste temperaturen op 1500 meter hoogte zijn dinsdagmiddag in het oosten van Oostenrijk en Noord-Italië te vinden: -5 tot –8 graden.De westelijke helft van de Alpen is met temperaturen tussen de –2 tot –5 graden op die hoogte wat minder koud.  

Doordat de zon alle ruimte krijgt vanaf dinsdag zijn de wintersportcondities goed tot zeer goed. Wel waait op dinsdag in het hooggebergte in de westelijke helft van de Alpen nog een duidelijk aanwezige wind.

Op dinsdagochtend is het al zonnig in de Alpen en levert dat prachtige beelden op:

Een strakblauwe lucht op dinsdagochtend in het Oostenrijkse Obertauern. Beeld: Feratel
Een strakblauwe lucht op dinsdagochtend in het Oostenrijkse Obertauern. Beeld: Feratel
Brixen im Thale (Oostenrijk). Beeld: Feratel
Brixen im Thale (Oostenrijk). Beeld: Feratel
Wolkenstein in Val Gardena (Italië). Beeld: Feratel
Wolkenstein in Val Gardena (Italië). Beeld: Feratel

Zonneschijn en zeer koude nachten

In de avond en nacht naar woensdag kan het onder een heldere hemel flink afkoelen in de Alpen. Zeker in de dalen met een sneeuwdek. Hierdoor zal woensdagochtend in de meeste dalen behoorlijk koud starten met temperaturen tussen de –5 tot -10 graden. Lokaal wordt het zelfs nog wat kouder. 

Op woensdag is er wederom volop ruimte voor de zon in de Alpen, al neemt de bewolking aan de zuidkant van de Alpen wel geleidelijk aan steeds meer toe. Uit de dikkere bewolking kan in de Noord-Italiaanse bergen uiteindelijk een lokale sneeuwbui vallen.  

Tegelijkertijd stroomt woensdag koudere lucht vanuit het oosten de Alpen binnen. Hierdoor zullen de maxima in het oosten van Oostenrijk en Noordoost Italië woensdagmiddag een stuk lager liggen dan op dinsdag. Op 1500 meter hoogte blijft het in deze regio's 8 tot 10 graden vriezen. Elders wordt het op die hoogte –3 tot –5 graden. Doordat de wind in het oosten van Oostenrijk op de bergtoppen wat aantrekt zal de gevoelstemperatuur hier een stuk lager liggen.  

Na opnieuw een ijskoude start van de dag verloopt ook donderdag zonnig en droog. Wolkenvelden die in de ochtend nog aanwezig kunnen zijn lossen snel op. De koudere lucht stroomt ondertussen via Noord-Italië richting het westen. Hierdoor blijf het in deze regio in de bergen overdag matig tot streng vriezen in de bergen.  

In weekend meer bewolking en oplopende temperaturen

Ook in het weekend krijgen de Alpen te maken met een rustig en overwegend zonnig weerbeeld. Wel komen van tijd tot tijd meer wolkenvelden voor en trekt de wind in de bergen wat meer aan. Dit zal voornamelijk om een voelbare aanwezige wind gaan, en niet om een stormachtige windkracht zoals vorige week voorkwam in delen van de Alpen.  

Daarnaast gaan de temperaturen vanaf vrijdag geleidelijk oplopen als de koudere lucht wegtrekt. In het oosten van Oostenrijk vriest het vrijdagmiddag op 1500 meter hoogte nog een paar graden. In de westelijke helft van de Alpen liggen de maxima op deze hoogte iets boven het vriespunt. Op zaterdag en zondag lopen de temperaturen nog wat verder op. Alleen in het oosten van Oostenrijk blijven de temperaturen op 1500 meter hoogte rond het vriespunt liggen. Verder naar het westen toe vinden we temperaturen die een paar graden boven het vriespunt liggen.  

Ondanks de oplopende temperaturen in de bergen blijft het in de dalen in de heldere nachten matig tot streng vriezen. Zeker in de dalen met een sneeuwdek. Zo kan het dus voorkomen dat in het weekend de temperaturen in de vroege ochtend in het dal lager liggen dan op de berg.  

Topweek voor de middelgebergtes

Niet alleen in de Alpen gaat de zon schijnen. De komende dagen krijgt de zon ook alle ruimte in de middelgebergtes zoals het Sauerland en de Vogezen. Vanaf donderdag trekken wel geregeld wolkenvelden over waardoor de zonnigste dagen in de eerste helft van deze week verwacht worden. Hogerop blijft het overdag licht vriezen terwijl de maxima in de dalen rond het vriespunt komen te liggen. Richting het weekend gaan de temperaturen ook in deze regio's geleidelijk aan oplopen.  

De Brembergkopf in het Duitse Winterberg op dinsdagochtend. Beeld: Feratel
De Brembergkopf in het Duitse Winterberg op dinsdagochtend. Beeld: Feratel

Ben jij een echte sneeuwfan of ga je binnenkort op vakantie? Ga dan naar jouw wintersportlocatie op Meteovista en meld je daaraan voor een sneeuwseintje.

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht