In het noordwesten van de Alpen veel neerslag, in de dalen regen

07 maart 2023, 13:30

Alpen wintersport, oostenrijk

In het noordwesten van de Alpen wordt de komende dagen veel neerslag verwacht. Doordat de sneeuwvalgrens hoog ligt zullen de wintersportcondities op de lagergelegen gebieden achteruit gaan. Toch hoeft men niet ver voor winterweer. In eigen land en omliggende regio's gaat het ook sneeuwen. Hoe het weer in de Alpen, maar ook in eigen regio, is? Dat lees je in dit wintersportbericht.

De dag begint op dinsdag op de meeste plaatsen zonnig in de Alpen. Wel komen er nog enkele wolkenvelden en hogere bewolking voor. De 0-gradengrens ligt tussen de 1200 meter aan de noordkant tot 1500 à 1800 meter in Noord-Italië en de Franse Alpen. In Noord-Italië valt een enkele sneeuwbui, maar op andere plaatsen blijft het droog. Dit blijft niet de hele dag het geval.  

Vanuit het westen trekt een neerslaggebied de Alpen binnen. Hierdoor gaat het in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland in de loop van de middag boven de 800 à 1000 meter sneeuwen. In deze regio's valt tot en met woensdagochtend de meeste sneeuw: 5 tot 10 centimeter. In Oostenrijk blijft het bij enkele centimeters op de toppen.  

Op de pistes in Brixen im Thale ligt dinsdagochtend nog voldoende sneeuw. Op de hellingen in de zon zijn groene kleuren te zien. Beeld: Feratel
Op de pistes in Brixen im Thale ligt dinsdagochtend nog voldoende sneeuw. Op de hellingen in de zon zijn groene kleuren te zien. Beeld: Feratel
Sölden (Oostenrijk) op dinsdagochtend. Beeld: Feratel
Sölden (Oostenrijk) op dinsdagochtend. Beeld: Feratel

Woensdag: regen in de dalen, dik pak sneeuw in de bergen

In de nacht naar woensdag neemt de neerslagintensiteit tijdelijk af om op woensdagochtend vanuit het westen weer toe te nemen. Een nieuw neerslaggebied trekt dan vanuit het westen, via de noordkant, over de Alpen. Hierdoor gaat in een groter gebied neerslag vallen dan dinsdagmiddag het geval is.Helaas voor de wintersporter zal in de lagergelegen gebieden de neerslag in de vorm van regen gaan vallen. De sneeuwvalgrens stijgt namelijk naar 1700 tot 1900 meter. Daarnaast neemt de wind flink toe met windstoten tot 90 km per uur op de Zwitserse en Franse bergtoppen.  

Waar de wintersportcondities in de lagergelegen gebieden door de regen slechter zullen worden, gaat het in de bergen juist sneeuwen. In de Franse en Zwitserse bergen wordt de meeste sneeuw verwacht: 20 tot 40 centimeter. Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid sneeuw steeds verder af tot enkele centimeters rondom Salzburg.  

Terwijl de meeste neerslag in het noordwesten van de Alpen valt blijf het rondom het Salzburgerland in eerste instantie droog. In de loop van de middag valt hier een enkele bui. In Karinthië en Noord-Italië blijft het droog en komen zelfs opklaringen voor. 

Bekijk hier de live radarbeelden uit de Alpen:

Op donderdag neemt de neerslag steeds verder af en klaart het met name in Noord-Italië, Zwitserland en de Franse Alpen op. In Oostenrijk kan tot in de middag boven de 1500 meter wat sneeuw vallen. De dag gaat dan ook zacht verlopen met een 0-gradengrens die rond de 1700 meter aan de noordkant ligt tot 2500 meter in de zuidelijke helft. Met name aan de noordkant is de wind krachtiger dan op woensdag. Op de bergtoppen komen windstoten van 75 tot lokaal 100 km per uur voor.  

Weekend: opnieuw veel neerslag in het noordwesten

Richting het weekend bereikt een nieuw intensief neerslaggebied de Alpen vanuit het westen. Met name het westen en de noordkant van de Alpen krijgen te maken te krijgen met langdurige, en soms intensieve, neerslag. Voor de details is het nog net iets te vroeg, maar in deze regio kan vanaf vrijdag 40 tot 80 mm neerslag vallen. Verder naar het oosten toe neemt de neerslaghoeveelheid verder af. Doordat de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2500 meter ligt valt alleen in de bergen sneeuw. In de Franse en Zwitserse bergen kan boven de 2500 meter 50 tot 70 centimeter sneeuw vallen. Lokaal is tot 100 centimeter mogelijk. In de dalen valt met de hoge sneeuwvalgrens opnieuw (veel) regen.  

Wel gaat de wind gedurende het weekend meer uit het noordwesten waaien waardoor koudere lucht richting de Alpen kan bewegen. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens weer wat zakken, al dan niet tijdelijk. In de lagergelegen delen wordt vooralsnog geen winterse weersomslag verwacht.  

Sneeuw in middelgebergtes, veel regen in de Vogezen

Dichterbij huis is het winterweer even teruggekeerd met winterse neerslag in het laagland van de Benelux. Op dinsdag en woensdag valt op de toppen van de Ardennen en het Sauerland sneeuw. In totaal wordt tussen de 10 en 20 centimeter verwacht. Na woensdag blijft het wisselvallig waarbij de neerslag soms als regen valt en in de wat koudere lucht in de vorm van (natte) sneeuw. Doordat onze regio op de grens tussen koude en warme lucht ligt is de onzekerheid in de verwachtingen, zelfs op korte termijn, nog groot.  

Op dinsdagochtend sneeuwde het in Winterberg (Neuastenberg). Beeld: Feratel
Op dinsdagochtend sneeuwde het in Winterberg (Neuastenberg). Beeld: Feratel

Bekijk hier het verwachte weer in Winterberg voor de komende dagen:

Waar geen sneeuw wordt verwacht maar vooral regen is de Vogezen. De sneeuwvalgrens is in deze regio te hoog voor sneeuwval. Alleen op de hoogste toppen valt dinsdag en woensdag nog enkele centimeters sneeuw. Daarna gaat veel regen vallen in deze regio en neemt de wind flink toe in kracht. Tot en met het weekend wordt 80 tot 120 millimeter verwacht. Deze valt dus voornamelijk in de vorm van regen.De sneeuw op de nu nog geopende pistes zal het heel zwaar krijgen deze week.  

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht