Wintersport: veel zon maar ook verse sneeuw!

07 maart 2024, 11:40

Wintersport
Prachtige condities in Adelboden deze donderdag (foto: Gerd-Jan Schreppers)

De komende dagen is er voor ieder wat wils in de Alpen. In het noorden blijft het droog en schijnt de zon vaak, terwijl er in het zuiden en zuidwesten regelmatig verse sneeuw valt. Met name in de Franse en Italiaanse Alpen wordt soms nog flink wat sneeuwval verwacht.

Op deze donderdag schijnt de zon volop in de Franse en gedeeltelijk Zwitserse Alpen, wat zorgt voor een prachtige ski-dag. In de oostelijke delen van de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen zijn echter nog veel wolkenvelden, waar lokaal wat regen of sneeuw kan vallen. De sneeuwvalgrens bevindt zich rond 1500 meter, waardoor het in de dalen regent en dooit.

Vrijdag schijnt de zon juist volop in Oostenrijk, met name in de noordelijke deelstaten. Met wat verse sneeuw op de hogere skipistes belooft het een uitstekende ski-dag te worden. Wel is het mogelijk dat de skipistes later op de dag wat zachter worden. Elders raakt het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met intensieve regen en sneeuwval de Alpen binnen. Vooral in de Franse Alpen kan veel neerslag vallen, zowel in de vorm van regen als sneeuw. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog, rond 1600 meter, maar later op de dag daalt deze naar 1300 meter.

Lenteachtige condities in Serfaus (foto: Jeroen Postma)
Lenteachtige condities in Serfaus (foto: Jeroen Postma)

Grote verschillen tijdens het weekend

Ook op zaterdag is er veel zonneschijn in Oostenrijk en gedeeltelijk in Zwitserland. Het blijft hier prachtig wintersportweer, maar de lucht wordt iets warmer. Hierdoor kunnen sommige skipistes wat eerder matige kwaliteit vertonen. In het zuidwesten en zuiden blijft de bewolking overheersen, en opnieuw is er kans op wat regen of sneeuw in de Franse Alpen. De sneeuwvalgrens stijgt daarbij naar 1700 meter.

Op zondag trekt het gebied met regen en sneeuw over de rest van de Alpen. De sneeuwvalgrens blijft vaak aan de hoge kant, en slechts lokaal kan er ook onder 1500 meter sneeuw vallen. Op de hogere bergen van Italië valt een aanzienlijke hoeveelheid sneeuw, soms zelfs meer dan 40 centimeter. Alleen in Oostenrijk blijft het nog lang droog, maar raakt het wel bewolkt.

Later in de week zonniger

Maandag is overal kans op wat regen of sneeuwval. Na maandag lijkt het waarschijnlijk droger en stabieler te worden. De temperaturen blijven echter aan de zachte kant, met vaak temperaturen ruim boven het vriespunt onder de 1500 meter. Echt goede skipistes zijn vaak pas te vinden vanaf een hoogte van 2000 meter.

Dichterbij huis geen wintersport meer mogelijk

Op dit moment is er in Winterberg nog slechts één skipiste geopend; de overige delen van het skigebied zijn gesloten vanwege het gebrek aan sneeuw en kou. Ook de komende dagen blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt. Er is geen zicht op kouder winterweer. De kans dat het wintersportseizoen dichtbij huis voor dit seizoen definitief voorbij is, is erg groot.

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht