Bloeiend gras veroorzaakt komende tijd hooikoortsklachten

07 mei 2021, 16:44

Dit weekend wordt het zeer koude lenteweer ingewisseld voor een beduidend warmer weertype. Daarbij valt geregeld wat neerslag en dat maakt het groeizaam weer. Hierdoor komen de eerste grassen tot bloei en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor wie allergisch is voor graspollen. Het berkenpollenseizoen duurt dit jaar lang.

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond deze tijd de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak het eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we nog maar slechts een enkel exemplaar voorzichtig in bloei komen.

Vanaf komend weekend zal zacht weer met maxima rond of boven 15 graden en minima tussen 5 en 10 graden de groei en bloei van het gras stimuleren. Het stuifmeel van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij meer dan een miljoen Belgen klachten.

Bloeiend gras veroorzaakt veel hooikoortsklachten

Foto: Anne-Marie van Iersel

Graspollenseizoen piekt in loop van juni

In de loop van mei zal gras op steeds meer plaatsen tot bloei komen. Hoe snel dit gaat hangt af van het temperatuurverloop in deze meimaand. De natuur ontwikkelt zich momenteel ruim drie weken langzamer dan in het zeer vroege 2020. Door de koude voorgeschiedenis vindt de piekperiode van het graspollenseizoen, waarin de meeste overlast wordt ondervonden, waarschijnlijk pas plaats vanaf midden juni tot en met begin juli.

Warm weer in mei zou voor een inhaalslag kunnen zorgen, waardoor het gras al eerder in juni massaal tot bloei komt. De verwachting voor het weer in de rest van mei is echter erg onzeker.

Berken in laantje in bloei met katjes aan de takken verspreiden pollen en veroorzaken veel hooikoorts klachten

Foto: Jos Hebben

Langdurig berkenpollenseizoen

Naast het graspollen veroorzaken ook bloeiende berken nog altijd veel klachten. Door de zeer koude aprilmaand verloopt het berkenpollenseizoen dit jaar zoals verwacht langzaam. Al begin april, met Pasen, begonnen de berken te bloeien. Door de lage temperaturen zijn de berken langzaam tot ontwikkeling gekomen en is er sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen.

Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken. Warm weer kan er wel voor zorgen dat de bloei van deze berken kort duurt.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) hooikoortsmedicatie.

  • Douchen voor naar bed gaan om pollen uit het haar te wassen en kussen schoon te houden.

  • Was kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in de ogen.

  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.

  • Draag ook buiten een mondmasker op zonnige dagen

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook