Zo warm verloopt het lange hemelvaartsweekend

08 mei 2024, 08:00

Feestdagen
Warm en zonnig weer in Gent. Foto: Adobe Stock / elroce

Met zonnig weer kan het nu al heel lekker zijn, maar de afgelopen tijd hebben we vaak te maken gehad met buien. Kunnen we uitkijken naar een serie droge en zonnige dagen of moet het rekening houden met buien? En hoe warm wordt het dit lange hemelvaartsweekend?

Aan het begin van Hemelvaartsdag is het op veel plaatsen waarschijnlijk grijs door laaghangende bewolking of mist. In de loop van de ochtend lost dit op en gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen. Er zijn wolkensluiers en stapelwolken, maar het blijft droog en het wordt 19 of 20 graden. Er staat een zwakke noordoostenwind. Aan de kust is het iets minder warm. In Oostende wordt het 16 graden en op het strand is het nog iets koeler.

Warm lenteweer

De dagen daarna gaat de temperatuur nog wat omhoog en wordt het op grote schaal warm met 20 tot 24 graden. Zaterdag kan het in het binnenland plaatselijk 25 graden worden en hebben we zon en stapelwolken. Op Moederdag kan op meer plaatsen de zomerse waarden van 25 graden bereikt worden en ligt de middagtemperatuur tussen 22 en 25 graden.

Daarmee is het nog wat warmer dan op Moederdag vorig jaar. Toen werd het op 14 mei 17 tot 21 graden. In Limburg werd het met ruim 22 graden het warmst. Aan de kust was het wel wat kouder met in Bruggen en Oostende 12 graden.

Zeewind en hoge zonkracht

Het zonnige en warme weer is in het weekend heel uitnodigend om eropuit te trekken. Ook aan zee is het heerlijk zonnig met weinig wind. Hou er wel rekening mee dat op de stranden een zeewind kan opsteken. Als dit gebeurt is het opeens een aantal graden kouder. Daardoor is het daar vaak aan het begin van de middag het warmst. Zondag blijft de zeewind waarschijnlijk uit, doordat er een matige oostenwind waait.

Verder krijgen we komend weekend te maken met een hogere zonkracht. Schijnt de zon ongehinderd, dan kunnen we zonkracht 6 verwachten en dat heeft niks te maken met de temperatuur. Dit betekent dat je op het strand met een fris windje even snel verbrandt als in het binnenland met 25 graden. Tussen 11 en 16 uur kan een onbeschermde huid al binnen 15-30 minuten verbranden.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht