Weekverwachting: terugkeer van zomers weer?

08 juli 2024, 11:00

Weekverwachting
Onweersbui in Voorthuizen, Gelderland. Foto: Wouter van Bernebeek

Al lange tijd zit er maar weinig verandering in: het relatief koele en wisselvallige weerbeeld van deze zomer. Deze week verloopt daarentegen wat anders: dinsdag staat een warme dag op de agenda, waarna kans is op stevige onweersbuien. Hoe het weer er de rest van de week uit ziet lees je in deze weekverwachting.

Vandaag is het nog vrij koel met 19 à 22 graden, maar komende nacht draait de wind richting het zuidoosten waardoor warmere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor is het dinsdag op veel plaatsen zomers warm: het wordt op grote schaal 26 tot 28 graden met zelfs een enkele uitschieter richting 30 graden. Alleen langs de kust is het wat minder warm met zo’n 24 graden. Er is aardig wat hoge bewolking aanwezig, maar hier weet de zon prima doorheen te schijnen. In het westen is er wat meer bewolking en komt af en toe een buitje voor.

De aangevoerde lucht is niet alleen warm, maar ook vochtig. Hierdoor stijgt in de loop van de namiddag de kans op stevige regen- en onweersbuien waarbij ook hagel en windstoten kunnen voorkomen. De hoge hoeveelheden neerslag kunnen lokaal voor wateroverlast zorgen. De buien bewegen gedurende de avond noordwaarts en trekken in de loop van de nacht het land uit.

Vlaamse feestdag: eerst droog, later buien

Donderdag is het de feestdag van de Vlaamse gemeenschap. Mocht jij vrij hebben en willen genieten van het weer, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. De ochtend lijkt namelijk nog vrij droog te verlopen met ruimte voor de zon. Vervolgens neemt vanaf de middag de bewolking toe en is er in het hele land kans op buien.

Zomerse temperaturen van korte duur

De wind draait woensdag weer terug richting het zuidwesten, waardoor de temperatuur enkele graden zakt. De maxima ligt komende dagen veelal tussen 21 en 24 graden. Woensdag is het vrij rustig weer met een afwisseling van zon, wolken en af en toe een buitje. Vrijdag is er meer bewolking en valt waarschijnlijk meer regen.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog