Eerste landelijke hittegolf in België ooit in september

08 september 2023, 14:38

Hitte
Hitte in België. Foto: ANP/EPA/OLIVIER MATTHYS

In België is sprake van een landelijke hittegolf en dat is nog nooit eerder voorgekomen in de maand september. In Ukkel tikte de temperatuur vrijdagochtend de 25 graden aan, meldt KMI-weerman David Dehenauw op X. In Nederland is geen sprake van een officiële hittegolf, wel is het regionaal tot een hittegolf gekomen.

Het is de tweede landelijke hittegolf dit jaar In België. De eerste hittegolf begon op donderdag 8 juni en duurde tien dagen. Om van een landelijke hittegolf te spreken moet het in Ukkel vijf dagen achterelkaar minstens 25 graden zijn, waarbij het minimaal drie dagen 30 graden of warmer wordt. Dinsdag, woensdag en donderdag was het 30,9, 30,1 en 30,2 graden.

Een hittegolf in september is hoogst uitzonderlijk. Dat het bijzonder warme weer zo laat in het jaar nog lang aanhoudt, wijt Dehenauw aan klimaatverandering en het huidige hogedrukgebied boven België.

Dehenauw verwacht dat het warme weer voorlopig nog even aanhoudt. Pas dinsdag zou het kwik weer onder de 25 graden kunnen duiken, maar ook daarna verdwijnt de zon niet helemaal. "We kunnen dan nog steeds niet spreken van herfstweer", aldus Dehenauw.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht