Grote overlast in Puerto Rico door orkaan Fiona

19 september 2022, 10:10

Orkanen
Orkaan Fiona in Puerto Rico. Foto: ANP EPA/Thais Llorca

Orkaan Fiona is zondagmiddag lokale tijd (afgelopen nacht onze tijd) aan land gekomen in Puerto Rico. Uit de eerste ooggetuigenverslagen komt naar voren dat het water in verschillende rivieren in slechts uren tijd al meters steeg. Ook viel de stroom op het hele eiland van 3,3 miljoen inwoners uit.

Een meteoroloog van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zegt tegen The Washington Post dat zeker tien rivieren in de nacht van zondag op maandag zijn overstroomd. Het National Hurricane Center meldde zondag al dat er op plekken 50 centimeter neerslag was gevallen en gaf voor het Caribische gebied van de Verenigde Staten waarschuwingen voor plotselinge overstromingen af. Ooggetuigen spreken tegenover persbureau Reuters van een waterstijging "tot wel zes meter" in verschillende rivieren.

Het NHC, dat de storm als een orkaan van categorie 1 indeelt, meldt aanhoudende windsnelheden van 140 kilometer per uur. De regens zijn sinds zondagochtend (lokale tijd) in hevigheid toegenomen, evenals de windstoten. De autoriteiten hebben meer dan honderd schuilplaatsen geopend en stranden en casino's gesloten, en inwoners werden verzocht een veilig onderkomen te zoeken. Havens zijn gesloten en vluchten vanaf de belangrijkste internationale luchthaven van Puerto Rico zijn geannuleerd.

Lees hier alles over orkanen.

Stroom

Volgens de BBC zijn de elektriciteitsproblemen op een deel van het eiland maandagochtend alweer verholpen, nadat zondag in heel Puerto Rico de stroom uitviel. Het kan volgens de beheerder van het elektriciteitsnet nog wel enkele dagen duren voordat de rest van de bewoners weer stroom heeft.

In Utuado, in de bergachtige regio Cordillera Central ten noorden van de stad Ponce, is een brug ingestort. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is hoe het water de overblijfselen van de brug overspoelt. De brug was gebouwd nadat orkaan Maria in 2017 de vorige brug had verwoest.

Regens

Hevige regens en modderstromen werden ook verwacht voor de Dominicaanse Republiek naarmate de orkaan richting het noordwesten raast. Fiona neemt in de komende dagen vermoedelijk nog in kracht toe, nadat ze de Dominicaanse Republiek verlaat en naar het noorden trekt.

De Amerikaanse president Joe Biden keurde zondag een noodverklaring voor Puerto Rico goed waarmee hij het noodagentschap FEMA machtigt om rampenbestrijding te coördineren en noodmaatregelen te nemen.

Er is tot nu toe één dode gemeld die verband houdt met Fiona. Op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe werd zaterdag een man dood aangetroffen nadat zijn huis was weggevaagd door overstromingen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht