Weekendweer: veelal droog bij oplopende temperaturen

09 februari 2023, 11:30

Schitterende zonsondergang in Kessenich. Foto: Ben Saanen

Na een flink zonnige week heeft de zon komend weekend aanmerkelijk meer moeite om door te breken. Neerslag valt er in Vlaanderen echter niet. Welke temperaturen je daarbij kunt verwachten vertellen wij jou in dit weekendweerbericht.

Zowel vandaag als morgen houden we het droog en hebben we te maken met enkele wolkenvelden die over het land trekken. Komende nacht daalt de temperatuur op uitgebreide schaal naar rond of net onder het vriespunt. Dit is voorlopig de laatste nacht met lichte vorst. De temperaturen lopen in het weekend verder op.

Voor het weer per dag kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Veelal grijze zaterdag

De eerst dag van het weekend verloopt veelal grijs en bewolkt. Gedurende de dag krijgt de zon vooral in Vlaanderen af en toe de kans om door te breken. Van een strakblauwe lucht zoals we deze week regelmatig gezien hebben is zeker geen sprake. In de Ardennen blijft het waarschijnlijk de hele dag grijs en is een spatje motregen ook niet helemaal uitgesloten. De temperatuur komt uit rond een graad of 5 in de Oostkantons tot een graad of 9 in Brussel. Hierbij waait een veelal zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen.

Lenteachtige zondag?

De ochtend verloopt vrij grijs met op uitgebreide schaal kans op nevel of mist. Vooral in de Ardennen kan de mist wat hardnekkig zijn en vrij lang blijven hangen. Het blijft overal droog en in de loop de ochtend komen steeds meer opklaringen voor.

Het kwik stijgt in de middag in een groot deel van het land tot in de dubbele cijfers. Alleen in de hogere delen blijven de middagtemperaturen iets achter met 7 tot 9 graden. In de Kempen vinden we de hoogste temperaturen tot lokaal 11 graden. Dit is een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken ligt het kwik rond 2 graden in de Ardennen tot een graad of 7 in Laag-België.

Wind staat er zondag nauwelijks en als de zon even doorbreekt kan het zelfs even lenteachtig aanvoelen. Al met al schitterende omstandigheden voor een wandeling in de natuur.

Van winterweer voorlopig geen sprake

Na het weekend blijft het voorlopig droog en vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur stijgt dagelijks naar ruim 10 graden en de zon komt ook weer vaker te voorschijn.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht