Hevige regenval verwacht in Italië en Balkan

09 februari 2024, 14:05

Regenintensiteiten kunnen lokaal oplopen tot wel 10 mm/uur, wat in bergen en grote steden voor wateroverlast kan zorgen. Foto: EPA/Davide Canella via ANP

In Italië en in een aantal landen op de Balkan geldt dit weekend code geel wegens hevige weersomstandigheden. In vier dagen tijd kan er lokaal meer dan 250 millimeter regen vallen. Daarbij kan het ook flink gaan waaien. De vele regen kan vooral in bergachtige gebieden gevaarlijke situaties veroorzaken.

De regenval begon vrijdagochtend in het noorden van Italië en Slovenië en breidt zich in de loop van de dag uit richting het zuidoosten. Aan het einde van de dag regent het dan ook in Kroatië, Bosnië en Herzegovina en in Montenegro hevig.

Ook op zaterdag wordt het opnieuw kletsnat met een regenintensiteit die kan oplopen tot wel 10 millimeter per uur in bijvoorbeeld de Italiaanse stad Napels. Daarnaast zal ook de wind voor hinder gaan zorgen. Zware windstoten van 100 kilometer per uur zijn daarbij niet vreemd. Lokaal kunnen er uitschieters tot wel 140 kilometer per uur bij zitten.

Sneeuw in de Alpen

Hoewel de meeste neerslag als regen valt, kan er in de Italiaanse en Franse Alpen op grote schaal ook sneeuw vallen. De verwachting is dat er op veel plaatsen een pak van zeker 10 tot 20 centimeter valt. Hoog in de bergen kan de hoeveelheid zelfs oplopen tot 70 centimeter. In Oostenrijk valt wat minder sneeuw.

Het onstuimige weer in Italië maakt volgende week overigens weer plaats voor een rustiger weerbeeld. Maandag passeren nog enkele buien, maar daarna blijft het vrijwel de hele week droog en is er genoeg ruimte voor de zon. Goed nieuws voor de wintersporters dus, want met voldoende sneeuwval gevolgd door aangenaam weer is het ideaal skiweer.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht