Ronduit wisselvallige periode in de Alpen

09 maart 2023, 17:30

Flink pak sneeuw op komst in de Franse Alpen. Foto: Adobe Stock / Gudellaphoto

Grote delen van de Alpen krijgen de komende tijd te maken met een ronduit wisselvallig weertype. Er valt niet alleen veel neerslag. Dit weekend staat er ook nog eens flink wat wind. Of er ook nog een weersverbetering in de vooruitzichten zit lees je in dit artikel.

Vandaag viel vooral in de ochtend wat sneeuw in grote delen van de Alpen. In de middag kwamen brede opklaringen voor en met een zonnetje op de pistes was het in veel gebieden nog prima wintersportweer. Wel is het erg zacht met maxima die in de lagere dalen uitkomen rond een graad of 15.

Deze hoge temperaturen zijn deze winter zeker geen uitzondering. Daarom kleuren vele landschappen in laaggelegen skigebieden vaak groen, wat ook nu het geval is in vele dorpen.

De laaggelegen delen liggen er deze winter vaker groen bij. Bron: Feratel
De laaggelegen delen liggen er deze winter vaker groen bij. Bron: Feratel

Vanaf vrijdag veel sneeuw in westelijke Alpen

Vanaf vrijdag staat er een ronduit wisselvallig weerbeeld op het programma. Hierbij neemt de wind ook flink in kracht toe, wat de skicondities van tijd tot tijd zeer slecht maakt.

In de nacht naar vrijdag bereikt een eerste neerslaggebied de Franse en Zwitserse Alpen. De meeste neerslag wordt hierbij verwacht in delen van de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland. Er kan 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw vallen. Hierbij hebben we te maken met een vrij hoge sneeuwvalgrens, rond de 1600 meter. In Oostenrijk valt er, met het passeren van het eerste neerslaggebied, hooguit 10 centimeter. In de Italiaanse Alpen blijft het zo goed als droog.

In de nacht naar zaterdag volgt een tweede neerslaggebied. Wederom is de meeste sneeuw weggelegd voor de westelijke delen van de Alpen. In Zwitserland valt 20 tot 50 centimeter sneeuw. In Frankrijk kan nog meer vallen. Zo kan het populaire skigebied Val Thorens tot en met zaterdagavond ruim 70 centimeter sneeuw verwachten. Door een noordwestenwind daalt de sneeuwvalgrens naar 600 tot 1000 meter. Dit weekend kunnen dus meerdere Franse en Zwitserse dalen flink wat sneeuw verwachten. In de Oostenrijkse Alpen valt hooguit 15 centimeter en de Dolomieten houden het wederom droog.

Zondagochtend vallen er nog enkele sneeuwbuien in de Alpen. De middag verloopt in de Franse en Zwitserse Alpen droog met flink wat ruimte voor de zon. Hiermee is het perfect weer om van de verse sneeuw te genieten. In de Oostenrijkse Alpen kan het zondag nog wat langer doorsneeuwen.

Storm in de bergen

Naast alle neerslag zorgt de wind voor een onstuimig weerbeeld in vele berggebieden. In Oostenrijk en Noord-Italië staat een groot deel van de vrijdag nog weinig wind. De meeste wind wordt vrijdag in het westen en noordwesten van de Alpen verwacht waar op grote schaal windstoten van 100 tot 120 km/uur voorkomen. Op de hoogste toppen van de Franse en Zwitserse Alpen zijn uitschieters van 150 km/uur of meer mogelijk.

In de westelijke helft neemt de wind op zaterdag wat af in kracht, terwijl de wind in de rest van de Alpen juist dan toeneemt. Op de bergtoppen komen windstoten voor van 100 tot 120 km/uur. Op zondag wordt de meeste wind aan de noordkant verwacht waarbij windstoten van 80 tot 100 km/uur voorkomen in de bergen. Al met al geen beste vooruitzichten voor mensen die van plan zijn om het hele weekend op de ski’s te staan.

Wat doet het weer in de nieuwe week?

Ook maandag trekt er weer een nieuwe storing over de Alpen. Wederom wordt de meeste neerslag verwacht in het noordwesten. Hier kan 10 tot 25 centimeter sneeuw vallen. De Alpen komen in het begin van de nieuwe week wederom terecht in zachtere lucht doordat de wind draait naar het westen tot zuidwesten. De sneeuwvalgrens ligt dan ook vrij hoog, namelijk tussen de 1600 en 2000 meter.

Vanaf woensdag lijkt het een stuk rustiger te worden in de Alpen. Ook komt de zon wat vaker tevoorschijn en daarmee zal het vaker mooie wintersportweer zijn.

 Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht