Bang voor onweer? Overwin je angst!

31 juli 2023, 08:30

Onweer
Slapend kind

Voor sommigen een prachtig natuurverschijnsel, voor jou misschien je grootste nachtmerrie: onweer. Angst voor onweer, ook wel keraunofobie genoemd, komt vaak voor. Lig jij snel wakker van onweer? Lees dan snel verder. Er zijn namelijk manieren om angst voor onweer te overwinnen. Wat moet je doen als je bang bent voor onweer? Slaapadviseur Sanne van Beter Bed geeft 5 tips tegen de angst.

Angst voor onweer, hierbij wat feitjes

Knowledge is power. En dat geldt ook voor onweer. Grote kans dat jij allerlei scenario’s in je hoofd hebt gehaald, die misschien niet realistisch zijn. Het kan daarom helpen om je kennis over onweer te vergroten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen:

  • De kans dat jij geraakt wordt door bliksem is ongeveer 1 op 2 miljoen.
  • In Nederland onweert het gemiddeld slechts 25 keer per jaar.
  • In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland 5 mensen overleden door blikseminslag. Niet gek op 17 miljoen mensen, toch?

Omdenken bij angst voor onweer

Omdenken is al een tijdje razend populair. Waarom? Omdat het helpt! Ben je bang voor donder en bliksem? Probeer het dan eens te bekijken vanuit fascinatie. Zo zet je jouw angst om naar verwondering. Hoe gaaf is het dat de natuur zo’n mooi spektakel van schoonheid en kracht laat zien? En hoe fijn is het dat het door een stevige onweersbui lekker afkoelt? Heerlijk! Onweer ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met koude lucht en wrijving ontstaat. Daarom onweert het vaker na een warme, zomerse dag. Toch lekker slapen 's nachts? Bereid je dan voor en slaap koel tijdens warme nachten

Ontspanningstechnieken bij angst voor onweer

Onweert het en lig jij al trillend in bed? Dan is het tijd voor ontspanningstechnieken. Ze helpen je lichaam te ontspannen, waardoor je jouw angst voor onweer veel minder heftig ervaart. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, ademhalingsoefeningen en progressieve spierontspanning. Probeer vooral uit wat voor jou werkt.

Heb je deze ontspanningsoefeningen al eens geprobeerd?

Zorg voor een veilige omgeving

Je veilig en comfortabel voelen helpt enorm bij angst voor bliksem en donder. Sluit je ramen en deuren om het geluid van de donder te dempen en de felle lichtflitsen te verminderen. Zet een lekker muziekje of luisterboek op. Zo heb je afleiding. Onthoud dat je in je huis sowieso altijd hartstikke veilig bent tijdens onweersbuien. Het gaat hier dus vooral om jouw gevoel.

Praat over je angst voor onweer

Zoals we al aangaven komt angst voor onweer heel veel voor. Het is dan ook niets om je voor te schamen. Door erover te praten met vrienden, familie of lotgenoten kun je veel steun ervaren. Deze mensen kunnen je geruststellen en misschien wel afleiden als je angst voor onweer weer even de kop op steekt. Fijn!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht