Dit moet je weten over contactlenzen dragen in de winter

06 december 2023, 11:20

Gezondheid
Foto: Adobe Stock / Kitreel

De winter staat weer voor de deur. Voor sommige lensdragers is dit een reden om lenzen even te laten staan en te kiezen voor een bril. Maar wist je dat je met de juiste zorg en aandacht gewoon je lenzen kunt blijven dragen tijdens de koudste maanden? In dit artikel delen we handige tips om je te helpen de winterse omstandigheden te trotseren terwijl je geniet van helder zicht, zonder gedoe met je lenzen.

Geïrriteerde ogen in de winter door drogere lucht

Een veel voorkomende reden waarom mensen liever geen lenzen in de winter dragen is omdat ze last krijgen van droge ogen. En dat is niet heel gek, want de luchtvochtigheid daalt zodra het kouder wordt. Hiernaast gaat winterweer vaak gepaard met wind, wat uitdroging van je lenzen in de hand helpt.

Binnen is het meestal niet veel beter, want met een loeiende verwarming is de lucht ook in huis droog. Hierdoor raken je lenzen droger en kunnen ze je ogen irriteren, wat een oncomfortabel gevoel geeft. Gelukkig zijn er een paar makkelijke aanpassingen waardoor je lenzen wel prettig zitten.

Tips bij koud winterweer

tip 1

Tip 1: Vermijd wind in je ogen

Wind is naast droge lucht de grote veroorzaker van uitgedroogde lenzen. Probeer je ogen zo veel mogelijk te beschermen, bijvoorbeeld met een skibril. Of draag als de zon schijnt een zonnebril, deze beschermt niet alleen je ogen tegen de zon, maar dus ook tegen wind in je ogen.

tip 2

Tip 2: Gebruik oogdruppels

Bij droge ogen bieden oogdruppels de uitkomst. De druppels geven onmiddellijke verlichting en zijn daarom ook heel handig om altijd bij je te hebben.

tip 3

Tip 3: Stap over op daglenzen

Maak je gebruik van maandlenzen en heb je last van geïrriteerde ogen in de winter? Dan kan het helpen om over te stappen op daglenzen. Met daglenzen start je elke dag met een schoon paar. Hierdoor ben je ook altijd verzekerd van optimaal comfort en verminder je mogelijke extra irritatie door bijvoorbeeld onzorgvuldig onderhoud.

tip 4

Tip 4: Wissel af met een bril op sterkte

Wissel wat meer af tussen je contactlenzen en een bril. Bijvoorbeeld als je een hele dag buiten bent geweest is het fijn om thuis even een bril op te zetten. Op die manier kunnen je ogen weer even bijkomen van eventuele irritatie door de droge buitenlucht. En heb je geen last van uitgedroogde lenzen door de lagere luchtvochtigheid binnenshuis.

tip 5

Tip 5: Een luchtbevochtiger in huis

De verwarming lager als het buiten koud en guur is, is niet altijd de fijnste optie. Een handig alternatief is dan een luchtbevochtiger. Deze zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft, waardoor je binnenshuis minder snel last krijgt van droge lenzen.

AS Promezz

Kunnen je lenzen bevriezen?

Nee, je lenzen kunnen niet bevriezen als ze in je ogen zitten. Dit komt door traanvocht en je ogen die je lenzen op lichaamstemperatuur houden. Het is wel slim bij hele lage temperaturen om een beschermende bril te dragen, zodat je ogen niet te veel uitdrogen.

Kies de juiste lenzen voor koude dagen

Met bovenstaande tips draag je je lenzen ook comfortabel als het kwik daalt. Twijfel je welke lenzen bij jouw ogen passen? Dan raden we je aan om een afspraak te maken bij een opticien bij jou in de buurt voor een consult met een contactlensspecialist. Deze professional beoordeelt welke contactlenzen het beste bij jouw specifieke wensen passen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht