De beste tips voor het kijken naar vallende sterren

09 november 2023, 06:30

Vallende sterren. Foto: AdobeStock / allexxandarx

Wil jij graag een wens doen? Lees dan dit artikel met kijktips om zo goed mogelijk vallende sterren te zien. Het eerste advies: check regelmatig dit nieuwsblog, waarin we aankomende sterrenregens aankondigen en of het daarbij ook helder weer is.

Het punt aan de hemel van waaruit de vallende sterren lijken te komen wisselt per meteorenzwerm. Je hoeft niet persé richting dit punt, de radiant, te kijken. De vallende sterren verschijnen uiteindelijk overal aan de hemel. Zorg dat je op de hoogte bent van de periode waarin de vallende sterren vanuit ons land te zien zijn. Vaak kunnen we ook een optimaal kijkmoment aangeven, waarin de meeste vallende sterren te zien zijn. Hierbij houden we bijvoorbeeld rekening met de tijden waarop de maan storend licht verspreidt.

Een belangrijke voorwaarde is verder natuurlijk dat er weinig wolken zijn. Lees daarom altijd ons weerbericht om te weten of er kans is op opklaringen. Zo voorkom je dat je onnodig of op het verkeerde moment jouw wekker zet.

Kijktips om zoveel mogelijk vallende sterren te spotten

  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.

  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.

  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.

  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.

  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

  • Kleed je warm aan. Dit geldt ook voor de zomer, want als je langdurig ’s nachts buiten ligt krijg je het snel koud.

Bron: Meteovista &  Arnold Tukkers van http://www.vallendesterren.info/ en Cosmos Sterrenwacht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht