Volg het weer als een professional met I'm Weather!

15 mei 2024, 15:00

Advertorial

Het weer volgen en analyseren als een professional? Dat kan met onze online tool I’m Weather! Je vindt hierin de meest actuele weerdata gepresenteerd op de best mogelijke manieren. De tool is gratis te gebruiken, maar met een Pro-abonnement krijg je toegang tot veel meer weermodellen, data en extra functionaliteiten.

I’m Weather bevat uitstekende actuele weerdata, zeer veel modeldata en zeer uitgebreide klimaatdata. De tool wordt ook dagelijks gebruikt door de meteorologen van Meteovista.

Kies voor kaarten of locaties

Je kan de data bekijken op kaarten om zo een overzicht te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer en hoeveel regen een model verwacht in een bepaald gebied.

Ben je geïnteresseerd in het weer in een specifieke plaats ga dan naar ‘locaties’ en gebruik de zoekfunctie. Met een Pro-abonnement kan je meerdere favoriete locaties opslaan.

Radar, satelliet en bliksem

Actuele data, in I’m Weather ‘Nowcast’ genoemd, is het weer van nu en de afgelopen uren. Denk hierbij aan radarbeelden, satellietbeelden en bliksemdata.

Je vindt radarbeelden van vrijwel heel Europa, maar ook voor landen als Canada, de Verenigde Staten, de Antillen, Japan, Thailand en Australië. Voor landen waarvan we geen radardata hebben en voor zeeën en oceanen wordt een neerslagproduct verkregen uit satellietdata.

Het satellietproduct bevat verder meerdere kanalen zoals het zichtbare beeld, infrarood (te gebruiken in de nacht) en een speciaal product om, als het donker is, lage bewolking en mist te detecteren. Uiteraard is er ook een combinatiebeeld van satelliet en radar.

De dekking voor bliksemontladingen is wereldwijd en de data is zeer actueel. In het algemeen is een ontlading binnen enkele seconden zichtbaar in I’m Weather. De nauwkeurigheid qua locatie wisselt per ontlading, maar ligt in de orde van enkele honderden meters. Voor bliksemdata heb je een Pro-abonnement nodig.

Modeldata

Op dit moment zit er van 31 verschillende bronnen verwachtingsdata in I’m Weather. Te weten: dertien ‘gewone’ weermodellen, vijf AI-weermodellen, twee ‘ensemble’ weermodellen, negen golf- en zeemodellen en nog twee modellen met data zoals zonkracht, luchtkwaliteit en Saharastof.

Bekijk hieronder de uurlijkse verwachting voor de temperatuur van het AI-model van het ECMWF.

Wil jij voor een specifieke locatie snel de verwachting zien van alle modellen? Gebruik dan de Pro-optie: ‘Compare models’. Je krijgt dan voor alle tijdstippen de waarden onder elkaar. Hiermee zie je in één oogopslag wat bijvoorbeeld de spreiding is in de verwachting voor de temperatuur door de verschillende modellen op een bepaald tijdstip of welk model op welk tijdstip de zwaarste windstoten verwacht. Klik je een specifieke parameter aan dan krijg je nog meer informatie over bijvoorbeeld temperatuur dan in het eerste overzicht.

Klimaatdata

Tot slot vind je in I’m Weather klimaatdata voor de hele wereld, zowel in kaartvorm als op locatieniveau. Je kan kiezen tussen maanddata en 10-daagse data.

De standaardklimaatdata zoals maximumtemperatuur, minimumtemperatuur, neerslagsom en zonuren zijn hier uiteraard te vinden. Daarnaast zijn er ook zeer interessante data-opties die je niet zo vaak tegenkomt zoals bijvoorbeeld: aantal dagen met regen, aantal dagen met meer dan windkracht 5, aantal dagen met een gesloten sneeuwdek of kans op meer dan 25 graden.

Alle klimaatdata is beschikbaar in de gratis versie. Wel is de Pro-functie om locaties op te slaan een meerwaarde bij het vinden van jouw ideale vakantiebestemming.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Advertorial-nieuws

Meer Advertorial-nieuws next-arrow-blue