Slapen met een verkoudheid? Deze 8 tips helpen je!

22 december 2023, 12:48

Gezondheid
Slapen met een verkoudheid. Foto: BeterBed.

Een verkoudheid is vervelend genoeg en je kunt er ’s nachts flink last van hebben. Een verstopte neus, keelpijn of hoestbuien worden ’s avonds alleen maar erger. In deze blog geeft slaapadviseur Sanne van Beter Bed tips tegen verkoudheid, verstopte neus en keelpijn.

De oorzaken van een verstopte neus tijdens het slapen

Een verstopte neus tijdens het slapen komt meestal door een allergie, luchtweginfectie, het chronisch gebruiken van een neusspray of roken. Toch kan je ook zonder deze aanleidingen last hebben van een verstopte neus tijdens het slapen. Hoe dit komt, leggen we je uit. Hoe verder de nacht vordert hoe langer je REM-slaap duurt. Dit is dé fase waarin je ademhaling zwaarder (dieper en sneller) wordt. Het gevolg hiervan is dat je te veel koolzuurgas uitademt. Als reactie hierop raakt je neus verstopt. Volgens longarts Konstatin Pavlovich Buteyko is die verstopte neus dus een reactie van je lichaam om te voorkomen dat je te veel ademt. Dankzij die verstopte neus zou je namelijk weer meer koolzuurgas vasthouden.

8 tips die je helpen slapen met een verkoudheid

Er zijn verschillende situaties waarbij je ‘s nachts last hebt van hoesten, een verstopte neus of benauwdheid. Met deze 8 grootmoeders tips tegen verkoudheid slaap je een stuk beter!

tip 1

1. Slaap rechterop dan normaal

Heb jij of je kind last van hoesten ‘s nachts? Zorg ervoor dat je bovenlichaam en hoofd een beetje omhoog liggen. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen wat vrijer worden gemaakt en jij makkelijker ademt. Leg liever niet zomaar een extra kussen onder je normale kussen. Je kin ligt dan weer teveel op je borst wat je ademhaling juist beperkt.

Het is beter om een extra kussen half over je andere kussen te leggen zodat je hele bovenlichaam wat hoger ligt. Geen extra kussen? Ga dan op je zij liggen, dit is altijd fijner dan op je rug.

tip 2

2. Neem een stoombadje voor het slapen

Zorg dat je vóór het slapengaan even stoomt. Je verstopte holtes maak je zo helemaal vrij, zodat je goed kunt ademen en slapen. Maak een teiltje kokend water klaar met daarin wat eucalyptus, zo creëer je eenvoudig je eigen stoombadje. Het stoom zuivert direct je huid, mooi meegenomen toch?!

tip 3

3. Leg een gesneden ui naast je bed

Deze tip herinner je je vast nog van vroeger, want deze komt uit (over)grootmoeders tijd. Het werkt in ieder geval als een dolle bij een verkoudheid. Door de scherpe geur blijven je neusholtes vrij van snot en slaap jij de hele nacht heerlijk door. Oké, je slaapkamer ruikt dan misschien eventjes wat minder fris, maar dat moet je maar voor lief nemen.

tip 4

4. Drink thee tegen een verstopte neus

Veel drinken is sowieso goed als je verkouden bent, maar wist je dat een kop thee je ook kan helpen om beter te ademen of om je keel te verzachten? Een kopje verse gemberthee met citroen, zoethoutthee of thee met honing zijn echte aanraders.

tip 5

5. Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje

Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een ‘snoepje’ zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een ‘snoepje’ in je mond!

tip 6

6. Gebruik een neusspray

Gebruik voor het slapengaan een neusspray en dan het liefst eentje gemaakt van een zoutoplossing. Deze kun je kopen bij de drogist, maar maak je ook heel simpel zelf. Zonder nare bijeffecten spoel je je neus perfect leeg en kun jij heerlijk in slaap vallen.

tip 7

7. Smeer boter onder je neus

Deze tip komt ook zeker uit (over)grootmoeders tijd, maar is vast minder bekend dan de uientip. Roomboter onder je neus? Ja, het klinkt wat gek, maar werkt zeker! Smeer voor het slapen een beetje roomboter onder en rond je neus en deze zal stukken minder verstopt zijn. Twee vliegen in één klap, want je rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter!

tip 8

8. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer

Een (te) droge lucht is niet goed en zeker niet wanneer je verkouden bent. Een vochtige lucht kan juist helpen bij keelpijn en verstopping van je neus. Zorg dat je de luchtvochtigheid in je slaapkamer verhoogt door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een waterbakje aan je verwarming te hangen.

Zo zie je maar, er zijn genoeg manieren die er voor zorgen dat je weer lekker kunt slapen, zonder 's nachts te hoesten. Het is het proberen in ieder geval meer dan waard. Slaap lekker!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht