Meteovista
Meteovista
  Japan BE-min

  Tyfoon Hagibis van invloed op de GP van Japan

  Aangemaakt: 09 okt 2019, 13:24 uur

  Op het westelijk deel van de Grote Oceaan ligt momenteel supertyfoon Hagibis. Deze tyfoon trekt noordwaarts en bereikt zaterdag Japan als tyfoon van de tweede categorie op een schaal van vijf. De verwachting is dat deze tyfoon de kwalificatie van de GP van Japan in de war gaat schoppen met zeer veel regen en een stevige wind. Zondag, tijdens de race, is de tyfoon weer uit beeld en schijnt de zon volop.

  In deze tijd van het jaar zijn tyfonen in Japan geen uitzondering. Dit jaar zijn alle ogen gericht op tyfoon Hagibis. Deze tyfoon zal de vrije trainingen en zeker de kwalificatie in de war schoppen met veel regen en wind met windstoten tot 1

  Vrijdag tijdens de vrije trainingen is het bewolkt en in de loop van de dag neemt de kans op regen toe. Wellicht is het tijdens de vrije trainingen, om 10 en 14 uur onze tijd, nog droog. De temperatuur stijgt naar ongeveer 25 graden en er staat al een stevige wind.

  Zeer zware windstoten en gietende regen

  De derde vrije training en de kwalificatie op zaterdag kon wel eens kletsnat verlopen als de verwachtingen uitkomen. In het slechtste scenario valt 300-500 millimeter. Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar 800 millimeter. Hagibis blijft op zee ten zuiden van het circuit en trekt over zee naar het noordoosten richting Tokio. De verwachting is dat het circuit niet de tyfoon pal over zich heen krijgt. De wind kan wel pieken tot 150 km/uur en de coureurs krijgen vooral te maken met de zware regen.

  Tijdens de race zelf op zondag is alles weer voorbij en schijnt de zon flink. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 25 graden.

  Vorig jaar leek ook een tyfoon de formule 1 van Japan in de war te schoppen, maar toen boog tyfoon Kong-Rey net op tijd naar het westen af. Dit jaar lijkt Hagibis wel van invloed op de race en dan vooral op de trainingen en kwalificatie op vrijdag en zaterdag.

  Foto: EPA

  Door: Rico Schröder