Warmterecord gebroken nabij Zwitserse Alpen

02 januari 2023, 09:30

Windpark in de Zwitserse Alpen. Foto: ANP/EPA/OLIVIER MAIRE

Net ten noorden van de Zwitserse Alpen is zondag een nieuw warmterecord voor de maand januari vastgelegd. In het stadje Delémont, gelegen in het kanton Jura aan de noordkant van de Zwitserse Alpen, werd 20,2 graden gemeten. Nooit eerder was het daar warmer, meldt het Zwitserse weer- en klimaatbureau MeteoSchweiz.

Ook bij verschillende andere meetstations in de buurt sneuvelde het warmterecord, aldus MeteoSchweiz. "Primeur: voor het eerst 20 graden in januari aan de noordkant van de Alpen!", tweette de dienst.

Het oude januarirecord stond op 19,4 graden en werd gemeten op 12 januari 1993 in de stad Luzern. De temperaturen in Delémont schommelden zondag meer dan 16 graden boven het gemiddelde van de voorbije 30 jaar voor de jaarwisseling, waardoor het net "als juni" aanvoelde, aldus MeteoSchweiz.

Volgens MeteoSchweiz wordt het uitzonderlijk warme weer veroorzaakt door een milde zuidwestenwind gecombineerd met een zogeheten föhn, een warme droge wind aan de noordzijde van de Alpen die ontstaat doordat wind uit het zuiden onder bepaalde omstandigheden opwarmt als hij over de bergen waait.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht