Mei 2012 verliep iets te warm

13 juli 2020, 18:37

Onweer
mei-293x300
mei-293x300
mei-293x300

Voor de beleving viel de maand mei behoorlijk tegen met vooral in de eerste helft lage temperaturen. De eerste zomerse dag met temperaturen boven 25 graden liet lang op zich wachten. Pas op 24 mei werd voor het eerst in de maand de 25 graden grens overschreden. Desondanks werd de maand in zijn geheel toch warmer dan normaal met een gemiddelde hoeveelheid zon en neerslag.

In de eerste week van mei werd met een noordelijke stroming vrij koele lucht aangevoerd. Onder een vaak bewolkte hemel lag de temperatuur rond 13 graden. Op zaterdag 5 mei werd het zelfs maar 9,7 graden. Bovendien trokken van tijd tot tijd storingen over met buien tot gevolg.

Warm intermezzo afgestraft door zware onweersbuien

In de periode die daarop volgde draaide de stroming naar het zuidwesten met aanvoer van zachte en vochtige lucht tot gevolg. Op 10 mei werd het net geen 25 graden in Ukkel. Deze plotselinge toename in temperatuur werd afgestraft met een aantal zware onweersbuien. In Moerbeke en Zaffelare werd bij een van deze buien zelfs een windhoos waargenomen. Een aantal daken werden beschadigd, maar er vielen geen gewonden. Windhozen komen redelijk vaak voor in België, maar zijn meestal niet krachtig genoeg om schade aan te richten.

Na IJsheiligen toch nog vorst aan de grond

Toen de kortstondige warmte verdrongen werd kwam de weg weer vrij voor een koude noordelijke stroming. Volgens de volksweerkunde kun je na de IJsheiligen (11 tot en met 15 mei) veilig planten in volle grond poten zonder dat ze vorstschade oplopen. Dit jaar bleek dat deze vuistregel niet altijd opgaat. In de vroege ochtend van donderdag 17 mei vroor het aan de grond licht.

Uiteindelijk toch zomers warm

De tweede helft van de maand liet de lente zich eindelijk van zijn goede kant zien. Een hogedrukgebied bouwde zich boven Scandinavië op en met een (noord)oostelijke stroming werd zachte lucht aangevoerd. Aanvankelijk hadden we nog te maken met veel lage bewolking, maar toen de zon erbij kwam was de zomer los: tussen 24 en 28 mei werd iedere dag de zomerse 25 graden grens overschreden met als hoogste temperatuur (28,6 graden) op 24 mei. In Kleine Brogel werd zelfs een tropische dag genoteerd met maxima rond 30 graden. Zo af en toe trok aan het eind van de dag een onweersbui over, maar onweer op grote schaal bleef uit.

Eindbalans is licht positief

De gemiddelde temperatuur in Ukkel kwam uit op 14,3graden tegenover 13,6 normaal. Dat is nog altijd een flink stuk kouder dan mei 2008 toen de gemiddelde temperatuur uitkwam rond 16,4 graden. Maar dat het altijd slechter kan bewees mei 2010 met slechts 11,2 graden. Het aantal zonuren kwam uit op 190 uur tegenover 191 normaal. Ook de hoeveelheid neerslag kwam gemiddeld uit met 63,4 millimeter tegenover 66,5 normaal.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht