Maart 2013

14 juli 2020, 14:29

Ukkel-maart-2013

Winterachtige lentemaand

De eerste maand van de meteorologische lente verliep alles behalve normaal. Het begin van de maand leverde een aantal prachtig voorjaarsdagen op, later in de maand daalde de temperatuur ver onder normaal. De neerslaghoeveelheid en –duur lagen rond het langjarig gemiddelde.

Ukkel-maart-2013
Ukkel-maart-2013

Prachtige voorjaarsdagen

In de periode van 4 tot en met 8 maart lagen de maxima in Ukkel (ver) boven de 10 graden. Uitschieter was woensdag 6 maart toen de temperatuur opliep tot net geen 20 graden (19,7). Vooral aan het begin van deze korte opleving was de zon veel te zien, op 4 maart ruim tien uur.

Temperatuur (ver) onder de maat

Na de korte opleving aan het begin van de maand zakte de temperatuur ver weg. Gemiddeld over de maand komen we uit op een temperatuur van 3 graden waar 6,8 normaal is. Daarmee is het de koudste maartmaand sinds 1981. Er werden deze maand twee ijsdagen genoteerd. Op zowel 11 als 12 maart bleef de maximumtemperatuur onder het vriespunt.

Te weinig zon

Voor Belgische begrippen verliep de maand vrij somber. Normaal schijnt de zon 114 uur, deze maart moesten we het met ongeveer 31 uur minder stellen. Op 8 van de 31 dagen liet de zon het helemaal afweten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht