Zachte december eindigde met warmterecords

04 januari 2022, 15:30

Weeroverzichten
Sombere en zachte dag rond kerst in Antwerpen. Foto: Adobe Stock / ikmerc.

In Ukkel kwam de gemiddelde temperatuur in december uit op 5,6 graden en daarmee was het een stuk zachter dan de gebruikelijke 4,3 graden. Vaak was het rustig weer met veel bewolking en daardoor pakte het aantal zonuren laag uit met slechts 30 uur. Wel viel er meer neerslag dan normaal (98 millimeter tegenover 87 millimeter), wat voor het grootste deel op naam komt van het begin van de maand.

Een deel van de hoge maandgemiddelde temperatuur komt voort uit een bijzonder zacht slot. In Ukkel werden op 30 en 31 december zelfs datumwarmterecords gebroken. Dat leverde op de 30e de hoogste temperatuur van de maand op met 14,2 graden op het landelijk hoofdstation. In de buurt van Assenede werd het die dag maar liefst 15,8 graden, een voorjaarsachtige waarde!

Temperatuurgrafiek Ukkel terugblik december 2021
Temperatuurgrafiek Ukkel terugblik december 2021

Slechts vijf keer kwam het tot vorst in Ukkel, wat duidelijk minder is dan de gebruikelijke negen keer. Op 22 december vroor het met -4,2 graden; tot matige vorst is het in heel december dus niet gekomen te Ukkel. De koudste plek van ons land was dit keer Burg-Reuland (Duitstalig België). Op 23 december koelde het daar af naar -10,5 graden en was sprake van strenge vorst.

Op veel plaatsen een droge maand

Hoewel de hoeveelheid neerslag in Ukkel deze maand met 98 tegen 87 millimeter groter was dan gebruikelijk, gold dat lang niet voor heel België. Sterker nog: het overgrote deel van het land moest het met minder regen of sneeuw stellen dan normaal. Zo viel in het Jekerbekken met 50 millimeter de minste neerslag van heel het land, wat ongeveer 70% is van de gebruikelijke waarde. Belgisch Lotharingen kreeg slechts de helft van de normale hoeveelheid neerslag met 50-70 millimeter.

Neerslaggrafiek terugblik december 2021 Ukkel
Neerslaggrafiek terugblik december 2021 Ukkel

Natter was het alleen in delen van het centrum en westen van het land. Zo viel in Oost-Vlaanderen op veel plaatsen ruim 100 millimeter, wat 20% meer is dan gebruikelijk. De meeste neerslag op één dag was voor Knokke-Heist met 47 millimeter op 10 december. Ukkel had die dag ongeveer 17 millimeter.

Neerslag viel niet alleen in de vorm van regen deze maand. In Ukkel werd op 2 december de eerste sneeuw gemeten en lag op 3 december kortstondig een laagje van 1 centimeter. In de Hoge Venen lag van 2 tot en met 13 december sneeuw op het gras, met 15 centimeter als maximale sneeuwdikte.

Zongrafiek terugblik december 2021 Ukkel
Zongrafiek terugblik december 2021 Ukkel

Weinig zon in heel het land

De kerstverlichting kwam deze december goed van pas, want in heel het land was het een sombere maand. In Ukkel scheen de zon net geen 30 uur wat veel minder is dan de gebruikelijke 49 uur. Het meest somber was het in de Westhoek, waar de zon hooguit 70% va de normale tijd scheen. Alleen in Luxemburg werd bijna de normale hoeveelheid zonneschijn behaald.

Hoofdfoto: AdobeStock / ikmerc

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue