Februari 2021: een maand vol uitersten

01 maart 2021, 08:30

Weeroverzichten
zonsopkomst, hazelaar, februari Foto Ben Saanen

Het was een maand vol uitersten. Na een zachte start van de maand volgde een zeer koude periode. Deze koude periode werd opgevolgd door een recordzachte periode. De gemiddelde temperatuur was 5,3 graden tegen 4,2 graden normaal. Verder was het een droge maand met in Ukkel 53 millimeter tegen 65 normaal. De zon scheen 121 uur tegen 73 uur normaal en daarmee was februari zonnig.

De maand begon met bovennormale temperaturen, maar vanaf de zevende ging het kwik onderuit en volgde een week met winterweer. Na deze week ging het kwik weer crescendo en werd het zeer zacht. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 5,3 graden tegen 4,2 normaal en al met al was de maand te zacht.

De laagste temperatuur in Ukkel werd op 10 februari genoteerd met -8.6 graden. De hoogste waarde werd op 24 februari waargenomen met 18,7 graden. Vooral tijdens de zeer zachte periode werden datum-warmterecords gebroken. Een enkel datum-warmterecord is niet zo bijzonder, maar vier dagen op rij is dat natuurlijk wel. Van 21 tot 24 februari werd elke dag een nieuw datum-warmterecord genoteerd.

De laatste decade van de maand (21-28 februari) was dan ook de warmste sinds het begin van de metingen in 1892. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 10,7 graden. Het vorige record was 9,7 graden en werd twee jaar geleden in 2019 genoteerd. Ook twee jaar geleden werden vier datum-warmterecords in de maand genoteerd.

temperatuur februari 2021 Ukkel
temperatuur februari 2021 Ukkel

De minimum- en maximumtemperatuur in Ukkel

Er werden in totaal acht vorstdagen genoteerd tegen negen normaal. Op vier dagen bleef de temperatuur de hele dag onder nul (ijsdag) tegen 1,5 normaal. De landelijk laagste temperatuur werd op 11 en 12 februari genoteerd. Zowel in Mont-Rigi als in Crupet werd het -14,0 graden. De allerhoogste temperatuur werd op 24 februari genoteerd. In Koersel in de Kempen werd het 20,6 graden.

Februari was een droge maand

De maand begon nat met over de eerste tien dagen in Ukkel al 39 millimeter. Op 3 februari viel in Ukkel 14,4 millimeter. Daarna werd het een stuk droger. In totaal viel er 53,0 millimeter tegen 65,1 normaal. De neerslag viel over slechts elf dagen en normaal valt op 17 dagen neerslag.

Landelijk was het nat op 3 februari. In Herenthout viel 32,0 millimeter. Gemiddeld over het land was het droog tot normaal. Vooral in de Kempen viel een vrij normale hoeveelheid regen. In de Oostkantons was het een stuk droger dan gebruikelijk.

neerslag februari 2021 Ukkel
neerslag februari 2021 Ukkel

Neerslag in Ukkel

Op zeven dagen viel de neerslag uit sneeuw. De grootste sneeuwdikte werd van 8 tot en met 10 februari gemeten. Er lag in Westmalle 10 centimeter. In Ukkel werd op vier dagen sneeuw geregistreerd tegen vijf dagen normaal. Het hoogste sneeuwdek in Ukkel was 4 centimeter.

Het was een zeer zonnige maand

De maand begon somber, maar zeker vanaf 9 februari ziet de zon zich veelvuldig zien. Uiteindelijk werd het een zeer zonnige maand met in totaal 121 uur zon. Volgens de nieuwe klimaatnormaal 1991-2020 schijnt de zon in februari bijna 73 uur.

Foto: Ben Saanen

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weeroverzichten-nieuws

Meer Weeroverzichten-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht