Juni 2021 kende twee gezichten

01 juli 2021, 10:10

Weeroverzichten
supercel Belgie Foto: Wouter van Berneneek

Tijdens de eerste twintig dagen van de maand was het vaak zonnig en droog zomerweer. Daarna werd het flink wisselvallig. Vrijdag 18 juni was de warmste dag met in Ukkel 29,5 graden en in Kleine-Brogel zelfs 33,3 graden. Een aantal keer kwam het tot zware onweersbuien, waarbij op 27 juni zelfs een tornado is waargenomen.

In Ukkel werd het deze maand geen enkele keer tropisch warm (30,0 graden of meer). Toch is het één van de warmste junimaanden ooit gemeten. Dit komt doordat het vaak wel zomers warm was en omdat de nachtelijke temperatuur vaak hoog uitviel. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,6 graden tegen 16,7 graden normaal.

De eerste vier dagen van de maand verliepen al zomers warm. De heetste periode was 14-18 juni. In Limburg kwam het tot een regionale hittegolf met vijf dagen meer dan 25 graden, waarvan drie keer meer dan 30 graden. 

Temperatuurgrafiek Ukkel juni 2021
Temperatuurgrafiek Ukkel juni 2021

Het was in deze periode ook opvallend warm in de nachten. In Ukkel werd het op 17 juni niet kouder dan 21 graden.

Tijdens de laatste tien dagen van de maand kwam de middagtemperatuur op de meeste dagen veel lager uit dan eerder in de maand. De nachten bleven wel behoorlijk zacht met geen enkele keer een minimumtemperatuur lager dan 10 graden.

Neerslaggrafiek Ukkel juni 2021
Neerslaggrafiek Ukkel juni 2021

Natte maand 

Over de hele maand genomen was juni 2021 nat. Tijdens de eerste helft van de maand was het vrijwel alle dagen droog. De grote uitzondering was 4 juni. Op deze dag viel in Ukkel ruim 34 mm regen. Later in de maand viel op veel meer dagen neerslag. Vooral 21 juni was nog een natte dag met ruim 20 mm regen. In totaal kwam de maandsom op 121 mm uit tegen 71 mm normaal. 

Zonurengrafiek Ukkel juni 2021
Zonurengrafiek Ukkel juni 2021

Uiteindelijk maar iets meer zon dan gebruikelijk

Tijdens de eerste zestien dagen van de maand scheen de zon op maar liefst negen dagen meer dan 12 uur. Sinds 20 juni is het aantal zonuren per dag echter zeer beperkt. Uiteindelijk zal de maand met 202 uur zon tegen 199 uur normaal maar net iets zonniger zijn dan gebruikelijk. 

Zware onweersbuien, schade en een tornado

Vooral in de tweede helft van de maand kwam het een aantal keer tot zware onweersbuien. De warme periode midden in de maand resulteerde op vrijdag 18 juni in bijzonder felle onweersbuien met zeer veel ontladingen. Tijdens de avond van 19 juni veroorzaakte zeer zware windstoten bij een onweersbui fikse schade in Beauraing (Namen) en op 27 juni werd nabij Vielsalm een tornado gespot. Op 29 juni viel regionaal zeer veel regen met wateroverlast tot gevolg.

Foto: Wouter van Bernebeek

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht