Januari was iets zachter en somberder dan normaal

02 februari 2022, 15:00

Weeroverzichten
Grijze luchten, maar qua temperatuur heerlijk om te wandelen. Foto: Ben Saanen

Met 14,3 graden in Ukkel begon het jaar wel heel zacht. Na een aantal zachte dagen was de temperatuur van de maand vaak heel gemiddeld en uiteindelijk was de maand in totaal een fractie zachter dan normaal. Op veel plaatsen viel wat minder neerslag, maar was het ook somberder dan in een gemiddelde januarimaand.

Januari begon zeer zacht met in Ukkel maar liefst 14,3 graden. Daarmee was dat ook de warmste dag van de maand en op drie andere dagen na werd de 10 graden niet meer geslecht. Sterker nog, het was vaak 5 tot 8 graden en voor januari zijn dat hele normale waarden.

Temperatuur januari Ukkel 2022

Op het meteorologische hoofdstation kwam het zeven keer tot vorst, maar januari telde geen ijsdag met in Ukkel de hele dag temperaturen onder nul. Op 10 januari werd de laagste maximumtemperatuur gemeten, het werd toen 1 graad.

De gemiddelde temperatuur (alle dagen en nachten samen) lag op 4,3 graden tegenover 3,7 graden. Daarmee is het iets zachter dan gemiddeld. Dat komt doordat een zuidwestelijke wind vaak zachte lucht aanvoerde en het zowel overdag als ’s nachts vrij zacht was.

Zonuren januari Ukkel 2022

In Ukkel scheen de zon in totaal iets meer dan 50 uur en dan is iets minder dan de 59 uur in een gemiddelde januari. In totaal was het op 14 dagen geheel bewolkt en was er op het hoofdstation in het geheel geen zon gemeten. Op 16 dagen viel regen, terwijl het gemiddeld 18 of 19 dagen wel even regent. De totale neerslagsom komt uit op 67 mm en dat is ook iets minder normaal (76 mm). De meeste neerslag viel aan het begin van de maand op 2, 3 en 8 januari. Vorig jaar verliep januari juist bijzonder nat met in Ukkel maar liefst 131 mm. Daarbij was het wel vaak bewolkt en ook wat kouder.

Neerslag januari Ukkel 2022

Regionaal iets zonniger en geen vorst

Regionaal was het nog wat warmer aan het begin van de maand. In Brugge en Sint-Katelijne-Waver was het op 1 januari maar liefst 15,3 graden. De laagst gemeten temperatuur werd gemeten in Mürrigen, daar werd het op 12 januari -11,6 graden. In Zeebrugge is de hele maand geen vorst geregistreerd en werd het op de 18e niet kouder dan 1 graad. Op alle andere stations heeft het wel gevroren. Op 25 januari vroor het in het hele land een paar graden en was het in Zeebrugge door een aanlandige wind +3,1 graden. Terwijl het in de centrale delen en vooral aan de grens met Nederland wat somberder was dan normaal, scheen in Hoog-België en vooral aan de kust de zon iets vaker dan gemiddeld.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht