November was zeer zacht

02 december 2022, 11:16

Weeroverzichten
Het was een wisselende maand. Foto: Ben Saanen

Het was een zeer zachte november en het grootste deel van de maand lag de temperatuur boven normaal. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 9,1 graden tegen 7,2 normaal. Wat neerslag betreft waren er landelijk grote verschillen, maar in Ukkel viel met 65 mm tegen 76 normaal uiteindelijk minder neerslag. Verder was het met 70 uur tegen 66 normaal iets zonniger.

De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 9,1 graden tegen 7,2 normaal. Daarmee was het de op vier na warmste november sinds de metingen begonnen in 1901. Het record blijft 10,4 graden en werd gemeten in 1994.

De nachttemperatuur bleef opvallend hoog. Normaal daalt het kwik gemiddeld naar -1,3 graden, deze maand werd het in Ukkel niet kouder dan 2,3 graden. Alleen in 2009 (2,8 graden) en in 1913 (2,7 graden) bleef het iets warmer. In 2002 werd het ook niet kouder dan 2,3 graden.

Door deze hoge minimumtemperatuur was het de 15e keer sinds het begin van de waarnemingen in 1892 dat er in november geen enkele vorstdag is genoteerd in Ukkel. De laatste keer was november 2017. De hoogste temperatuur in Ukkel was 17,4 graden en werd op de eerste dag van de maand genoteerd.

Landelijk gezien kwam het wel tot vorst. In Steffeshausen daalde de temperatuur op 14 november naar -3,5 graden. De hoogste landelijke temperatuur werd genoteerd op 12 november. In Stembert werd zelfs een warme dag genoteerd met maximaal 20,7 graden.

Maand was iets zonniger dan normaal

Vooral de laatste dagen van de maand waren somber. De laatste vier dagen bleef de zon achter de vele wolken. Toch is het een zonnige maand geworden. De zon scheen in totaal 70 uur in Ukkel tegen 66 normaal. Opvallend was ook dat het al de zesde keer was sinds 1991 dat er geen enkele dag met een volledig heldere hemel kon worden genoteerd.

Grote neerslagverschillen in het land

De meeste neerslag viel deze maand aan de kust. In Belgisch Lotharingen en in het gebied tussen Samber en Maas viel de minste neerslag. De grootste neerslagsom viel op 18 november. In Herent viel 40 mm.

In Ukkel viel minder neerslag dan normaal. In totaal zat 65 mm in de regenmeter tegen 76 normaal. De totale neerslag viel op 17 dagen tegen 18 normaal. Op 4 dagen kwam het ook tot onweer.

Op 20 november viel de eerste sneeuw in de Hoge Venen, maar tot een sneeuwdek kwam het nog niet.

Meer overzichten zijn hier te vinden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht