April 2023: kouder, natter en minder zon dan normaal

01 mei 2023, 16:30

Weeroverzichten
Tussen de buien door was de zon deze maand af en toe te zien. Foto: Familie Dassenburcht

Deze aprilmaand verliep in Ukkel flink natter dan gebruikelijk met 66 mm tegenover 47 mm normaal. Daarnaast was het ook kouder dan normaal met 9,0 graden tegen 10,4 graden normaal. Ook scheen de zon minder dan gemiddeld. In dit maandoverzicht lees je meer over het weer van de voorbije april.

April zal voor veel mensen als wisselvallig en koud aan hebben gevoeld en dat zien we ook terug in de cijfers. Op negentien dagen viel neerslag, maar omdat het vaak om buien ging waren er gelukkig wel nog droge momenten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 9,0 graden, wat flink onder gemiddeld ligt voor april. Normaal is het gemiddeld (over de dagen en nachten) 10,4 graden en daar kwamen we dit jaar dus niet bij in de buurt.

Geen 20 graden in april

In tegenstelling tot vorig jaar kwam het in april dit jaar niet tot warme dagen op ons hoofdstation. De hoogste maximumtemperatuur werd bereikt op de laatste dag van de maand met 18,4 graden. Heel vaak lag het maximum echter onder 15 graden, waarmee het vaak fris aanvoelde. Ter vergelijking, in de recordwarme aprilmaand van 2007 werd het gemiddeld 20,5 graden overdag. Daar zaten we dit jaar dus ver vanaf.

In het begin van de maand, op 4 en 5 april, kwam het ’s nachts nog tot vorst, maar daarna zijn de minima boven nul gebleven in Ukkel. In de Ardennen kwam het overigens wel nog verschillende nachten tot vorst.

Daarnaast was het flink nat met 66,2 millimeter regen in Ukkel. In een normale aprilmaand valt slechts 45,7 millimeter. De meeste regen viel gelijk op de eerste dag van de maand met maar liefst 13,8 millimeter. Toen werd dus al een derde van de normale maandhoeveelheid aan regen opgevangen.

Minder zon dan normaal

Naast dat het kouder en natter was dan gemiddeld scheen de zon ook nog eens minder uren dan in een gemiddelde aprilmaand. Het totaal aantal zonuren in april kwam in Ukkel uit op 149 tegenover 171 uur normaal. Dat het somberder was dan normaal is niet onlogisch, aangezien regengebieden en buien er regelmatig voor zorgden dat de zon werd afgeschermd.

Meer overzichten vind je hier.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht