Februari was zeer droog en vrij zacht

01 maart 2023, 12:45

Weeroverzichten
Zonnig in Bergen (Mons) in de winter. Foto: Yannick Damen

De tweede maand van het jaar 2023 verliep zacht en vooral zeer droog. In Ukkel viel slecht 13 mm tegen 65 mm in een normale februarimaand. Lees alle details van het weer in februari 2023 in dit maandoverzicht.

In het hele land verliep de maand beduidend droger dan gebruikelijk. In de Hoge Venen en de Oostkantons viel nog zo’n 40% van de gemiddelde neerslaghoeveelheid in februari. In de Westhoek, in het zuiden van Oost-Vlaanderen en het noorden van Henegouwen was het nog veel droger met op een aantal plaatsen minder dan 10%. Zo viel in Sint-Maria-Latem over de hele maand slechts 5 mm.

De neerslag viel meestal als regen, maar in de hogere delen soms ook als (smeltende) sneeuw. Op de laatste dag van de maand viel ook in het westen van het land smeltende sneeuw.

Ruim zachter dan gebruikelijk

In Ukkel kwam de maandgemiddelde temperatuur (gemeten over alle uren) uit op 5,9 graden. Gemiddeld was dit de afgelopen jaar 4,2 graden en dus was februari 2023 duidelijk zachter dan gebruikelijk. De laagste temperatuur in Ukkel werd gemeten op 8 februari (-3,3 graden). Het warmst werd het op Valentijnsdag met 13,9 graden.

Over het hele land gemeten was de laagste temperatuur -10,1 graden (10 februari, Steffeshausen). Het warmst werd het in Stembert, nabij Verviers, met 16,5 graden op 15 februari.

Gemiddeld iets zonniger

In Ukkel kwam het aantal uur zon uit op ruim 81 tegen 73 normaal. Als we naar het hele land kijken dan valt op dat het in de noordelijke helft nauwelijks zonniger dan gemiddeld was en ten zuiden van Samber en Maas ruim zonniger. Vooral in het zuiden van Namen en Luxemburg scheen de zon zo’n 30% meer dan de gebruikelijk maandsom.

Lees al onze maand- en jaaroverzichten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht