Januari verliep zacht en veelal grijs

02 februari 2023, 10:00

Weeroverzichten
Grijze zondag in Gent. Foto: Adobe Stock / Bernard

De maand januari verliep vaak grijs en bewolkt. Alleen in de Ardennen kwam het af en toe tot winterse kou met in de hogere gedeelten soms sneeuw. In dit overzicht lees je hoe januari 2023 verliep.

Het was een zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 5,2 graden tegen 3,7 normaal. Ook was het behoorlijk nat met 91,1 mm regen tegen 75,7 normaal. en de zon scheen slechts 32 uur tegen 59 normaal.

Meerdere warmterecords gesneuveld

De maand januari verliep zacht, en dat hadden we vooral te danken aan de eerste helft van de maand. De eerste 15 dagen van de maand waren nog nooit zo warm, namelijk 8,9 graden tegen 4,1 normaal. Op 1 januari 2023 werd zelfs de hoogste temperatuur ooit gemeten in een januarimaand; In Ukkel steeg de temperatuur naar 15,2 graden.

Vanaf 16 januari kwam wist koude lucht het land te bereiken en schoot de temperatuur flink onderuit. De hoogste middagtemperatuur in de tweede helft van de maand werd bereikt op 30 januari. Toen werd het zo'n 8,4 graden in Ukkel. Ondanks het wat koudere weer werd in Ukkel geen enkele winterse dag gehaald. Dit is wanneer het zowel in de nachten als overdag blijft vriezen. In de Ardennen is het op sommige plekken wel tot meerdere winterse dagen gekomen. Ook de laagste temperatuur werd in de Ardennen gemeten. In Mont-Rigi daalde het kwik op 29 januari naar -10,4 graden.

Sneeuw voornamelijk in de Ardennen

In totaal viel er in Ukkel 91,1 millimeter neerslag tegen 75,5 normaal. De meeste neerslag viel bij uitstek in het noordoosten van het land, terwijl het in het zuidwesten vaker droog was. Landelijk viel de grootste neerslaghoeveelheid op 14 januari. In Bièvre werd maar liefst 47,1 mm opgevangen in de regenmeter.

In Ukkel viel op slechts twee dagen sneeuw. Het grootste sneeuwdek, 2 cm, werd hier gemeten op 20 januari. In de rest van het land sneeuwde het op 14 dagen. In de Hoge Venen lag van 15 tot en met 31 januari een gesloten sneeuwdek. Op 20 januari lag in Mont-Rigi een sneeuwdek van 29 cm. Dit was de maximale sneeuwdikte van afgelopen maand.

Op 20 januari viel er in meerdere delen van het land flink wat sneeuw. Vooral de provincies Luik en Limburg vielen flink in de prijzen. Vanaf Nederland trokken meerdere sneeuwbuien over deze regio's. Hierdoor lag er op 21 januari een sneeuwdek van 18 cm in Stembert, en 25 cm in Stavelot.

Zeer sombere maand

Misschien herinner je je het nog wel maar het weerbeeld was in januari veelal grijs en bewolkt. De zon scheen in Ukkel slechts 32,5 uur tegen 59 uur normaal. Vooral tijdens de derde decade, van 21 tot en met 31 januari, scheen de zon in totaal slechts 7 uur en 41 minuten. Dit is de tweede somberste derde decade van januari ooit. Het record blijft staan op 6 uur en 26 minuten in 2015.

Voor meer overzichten kun je hier terecht.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht