Juni 2023: niet eerder zo warm en zonnig!

03 juli 2023, 17:00

Weeroverzichten
Juni verliep erg zomers! Foto: Nel van Es

De eerste zomermaand gaat de boeken in als warmste junimaand sinds de start van de metingen met 20,3 graden tegenover 16,8 graden normaal. Daarnaast scheen de zon volop, waardoor ook het zonurenrecord werd aangescherpt naar 307,8 uur. In de eerste helft van de maand viel er geen druppel regen, maar in de tweede helft van de maand zorgden onweders toch nog voor wat neerslag.

Deze maand was op weergebied erg bijzonder te noemen met meerdere weerrecords die gebroken werden. De eerste helft was extreem droog, zonnig en warm. Dat droge weer werd doorbroken door enkele heftige onweersbuien op 20 juni, die lokaal voor overlast zorgden. Twee dagen later werd code rood afgegeven in een aantal provincies voor hevige regenval. De laatste week van de maand verliep rustig met zo nu en dan weer zomerse tot tropische warmte. Het droge weer raakten we wel kwijt, want bijna dagelijks was er kans op een bui.

Vroege hittegolf

Juni werd gekenmerkt door een lange hittegolf. Deze duurde van 8 juni tot en met 17 juni en was daarmee 10 dagen lang. Dat is de langste hittegolf die volledig in juni plaatsvond sinds de start van de metingen. In deze hittegolf werd het op drie dagen tropisch warm, waarbij 11 juni de warmste dag was met 31,2 graden in Ukkel.

De zomerse 25 graden werd maar liefst 17 keer gehaald op ons hoofdstation. In een gemiddeld jaar worden er 30 zomerse dagen gemeten in Ukkel en juni heeft dus al meer dan de helft van dit aantal op haar naam geschreven. Het is dus geen wonder dat de junimaand ook als warmste sinds de metingen de boeken ingaat met 20,3 graden. Dat is extreem warm, want zelfs juli en augustus zouden zeer warm verlopen met deze gemiddelde temperaturen.

Extreem zonnig en aan de droge kant

Het warme zomerweer ging ook gepaard met flink wat zonneschijn. Op veel dagen scheen de zon volop, waardoor uiteindelijk ook het record voor hoeveelheid zonuren werd gebroken. In totaal scheen de zon 307,8 uur, tegenover zo’n 200 uur normaal. Er was slechts 1 dag waarop de zon helemaal niet te zien was. Dat was 22 juni, toen er regionaal in het oosten van ons land meer dan 50 millimeter regenwater viel.

Toch verliep de eerste helft van de maand zeer droog. In Ukkel viel tot en met 16 juni zelfs geen enkele druppel regen. De periode zonder regen begon overigens al op 16 mei, waardoor er meer dan een maand geen regen viel. Pas op 17 juni kwam er een weersverandering, waarbij geregeld stevige onweders of regengebieden over ons land trokken. Uiteindelijk viel er iets meer dan 40 millimeter. Normaal valt er in juni zo’n 70 millimeter regen, dus alsnog verliep de maand flink droger dan gemiddeld.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht