Maart verliep zeer nat en somber

03 april 2023, 13:00

Weeroverzichten
Natte dag in Mechelen. Foto: Yannick Damen

Het was een zeer natte maand met in sommige delen van het land meer dan het dubbele van de gebruikelijke neerslaghoeveelheid. De zon was relatief weinig te zien en de temperatuur lag gemiddeld rond de gebruikelijke waarden. Alle details lees je in dit maandoverzicht.

Maart 2023 begon relatief koud. Deze koude start werd in de tweede helft goedgemaakt en met een gemiddelde temperatuur van 7,5 graden tegen 7,1 normaal was de maand in zijn geheel zelfs iets aan de zachte kant. Vooral de nachten verliepen vaak zachter dan gebruikelijk.

De meest zachte dag was 17 maart met in Ukkel een maximumtemperatuur van 18,1 graden. Tot een warme dag kwam het nergens. De hoogst gemeten temperatuur over het hele land is 19,8 graden (Kapelle-op-den-Bos, 17 maart).

In Ukkel werd de laagste temperatuur genoteerd op 11 maart met -2,3 graden. Over het hele land gemeten was het op 1 maart het koudst met -9,8 graden in Neidingen (Sankt Vith).

Natte maand met weinig droge dagen

In Ukkel viel 126,5 mm regen en dat is ruim twee keer zoveel dan gemiddeld in maart. De normale maandsom bedraagt 59,3 mm. Op maar liefst 24 dagen van de 31 viel in Ukkel neerslag. De hoogste neerslagsommen van het land werden genoteerd in het zuiden van Namen en Luxemburg met zo’n 220 mm.

Meestal viel regen, maar soms viel ook sneeuw. In de periode 7 tot 11 maart, de periode 14 tot 16 maart en op 27 en 28 maart was sprake van een regionaal sneeuwdek. De maximale dikte van dit sneeuwdek werd op 8 maart gemeten in Mont-Rigi met 28 cm.

Weinig zon

Een natte maartmaand levert vaak ook een sombere maand op en dit jaar is dit niet anders. In Ukkel kwam het tot zo’n 83 uur zon tegen 126 normaal. De eerste twee dagen van de maand waren gelijk de meest zonnige dagen. Op maar liefst acht dagen werd helemaal geen zonneschijn genoteerd.

Vorig jaar zonrecord

In 2022 verliep maart heel anders. De zon scheen in Ukkel maar liefst 227 uur. Lees alles over deze recordzonnig maartmaand.

Of ga naar al onze maand- en jaaroverzichten.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht