Mei 2023: iets droger en zonniger bij normale temperaturen

01 juni 2023, 13:30

De droge en zonnige momenten overheersden. Foto: Jos Hebben

Deze meimaand verliep in Ukkel iets droger dan gebruikelijk met 49 mm tegenover 60 mm normaal. De zon scheen ook vaker dan gebruikelijk met 231 uur tegen 198 uur normaal. Daarnaast waren de temperaturen rond normaal. In dit maandoverzicht lees je meer over het weer van de voorbije meimaand.

Mei is een maand waarbij we regelmatig van lenteachtige omstandigheden kunnen genieten. Af en toe worden ook zomerse temperaturen behaald, maar soms kan het nog best koud zijn en in het verleden heeft het zelfs wel eens gesneeuwd. Deze meimaand verliep echter vrij normaal zonder extreme weersituaties. Alleen het verschil in neerslag tussen de eerste en tweede helft van de maand was nogal opmerkelijk.

Normale temperaturen

De gemiddelde temperatuur deze maand kwam uiteindelijk uit op 14,0 graden tegenover 13,9 normaal. De hoogste maximumtemperatuur in ons land werd op de laatste dag van de maand gemeten. In Kapelle-op-den-Bos werd het 26,7 graden. In Ukkel werd de hoogste temperatuur op 4 mei gehaald. Toen werd het hier zomers warm met 25,4 graden.

Warmere en koudere periodes wisselden elkaar deze maand af, maar echte uitschieters in temperaturen waren er niet. Wel was de temperatuur aan de kust vaak een stuk lager dan in het binnenland. Dit kwam vooral doordat een groot gedeelte van de maand de wind uit het noorden kwam. De invloed van de zee zorgde ervoor dat het aan de kust een stuk frisser was.

Tot vorst is het deze maand in Ukkel niet meer gekomen. Alleen in de Ardennen is het op sommige plekken tot nachtvorst gekomen. De laagste temperatuur in het land is gemeten in Elsenborn op 3 mei. De minimumtemperatuur kwam hier in de nacht uit op -3,1 graden. In Ukkel werd deze nacht ook de laagste temperatuur van de maand gemeten. Deze bedroeg 4,1 graden.

Groot neerslagcontrast tussen eerste en tweede helft van de maand

Daarnaast verliep mei aan de droge kant met 48,8 millimeter regen in Ukkel. In een normale meimaand valt 59,7 millimeter. Opvallend was het verloop van de neerslag. Alle neerslag viel namelijk in de eerste helft van de maand, vanaf 16 mei viel er geen neerslag meer in Ukkel. Dit is slechts drie keer eerder voorgekomen sinds het begin van de metingen.

Ook de dagen waarop de neerslag viel was aan de lage kant. Er viel namelijk slechts op 8 dagen neerslag, tegen 14,7 normaal. Alleen in 2020 waren er nog minder neerslagdagen, namelijk 6.

Iets zonniger dan normaal

De zonnebril kwam deze maand goed van pas. Zeker in de tweede helft van de maand was het de zon die dagelijks het weerbeeld domineerde. Het totaal aantal zonuren in mei kwam in Ukkel uit op 231 tegenover 198 uur normaal. Dat het zonniger was hadden we voornamelijk te danken aan het stabiele weertype waar heel het land mee te maken had in de tweede helft van de maand.

Meer weeroverzichten vind je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht