November was zeer nat en somber!

01 december 2023, 14:00

Foto: Ria Schoenmakers

November 2023 was een zeer natte maand in ons land. Vooral het westen en zuiden van Vlaanderen hadden vrij lange tijd te maken met overstromingen en wateroverlast. Op Ukkel hadden we zelfs bijna een recordaantal dagen met neerslag!

Op het meetpunt van Beerst in West-Vlaanderen viel over de hele maand november maar liefst 275 mm neerslag. Een KMI-meetpunt heeft sinds de start van de metingen nooit eerder zoveel regen doorgekregen van een weerstation tijdens november. In dezelfde regio, maar ook elders over het zuiden en westen van Vlaanderen, leverden deze enorme neerslagsommen overstromingen op. En niet alleen in ons land, maar ook het noordwesten van Frankrijk had met overlast te maken.

Poperinge, West-Vlaanderen, november 11 2023. Foto via ANP / NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP
Poperinge, West-Vlaanderen, november 11 2023. Foto via ANP / NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

Op het hoofdstation in Ukkel werd een neerslagsom van 132 mm gemeten. Normaal is dat in november 76 mm, dus eveneens fors boven gemiddeld. Een record was daar echter ver weg: het jaar 1991 staat nog steeds fier aan kop met toen 175 mm in november. De natste dag dit jaar was 27 november: toen kwam in totaal bijna 15 mm regen omlaag.

Beetje winter aan het eind

De laatste dagen van november brachten eindelijk een beetje winterweer. In de Hoge Venen viel circa 15 cm sneeuw en dat was tevens het eerste noemenswaardige sneeuwdek op de hoogste toppen van ons land dit seizoen.

Verder was november 2023 een vrij zachte maand. In Ukkel is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 7,8 graden en dat is ruim een halve graad boven normaal. De verschillen waren echter vrij groot: de eerste helft van de maand had temperaturen beduidend boven het langjarig gemiddelde, terwijl de laatste periode vaak juist te koud was.

Opvallende extremen in temperatuur zagen we deze maand verder niet. Dat gold wel voor de hoeveelheid zonneschijn: die was namelijk bijzonder laag. In Ukkel werden slechts 37 zonuren gemeten, maar lokaal is het aantal van 30 uur niet eens gehaald. Daarmee is de maand als zeer somber de boeken in gegaan. Toch waren er in het verleden nog tien jaren iets somberder; met in de 1922 een recordlaag aantal van 21 uur zon.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht