Januari 2024: grote verschillen en vrij zonnig

30 januari 2024, 14:30

Weeroverzichten
In Vaals lag op donderdagochtend 18 januari een pak van bijna 30 centimeter!. Foto: Wouter van Bernebeek

Januari 2024 gaat statisch gezien de boeken in als een vrij gebruikelijke januarimaand. Toch heeft de maand meerdere kanten laten zien. Van zeer zacht en kletsnat winterweer tot een echte winterse periode met sneeuw en lage temperaturen. Met een gemiddelde temperatuur van 3,7 graden tegen 3,7 normaal verliep januari uiteindelijk net iets kouder dan normaal. Er viel 82 mm tegen 76 normaal. De zon hebben we met 74 uur tegen 59 normaal iets vaker gezien dan gebruikelijk.

De maand begon en eindigde zeer zacht met temperaturen die uitkwamen tot in de dubbele cijfers. Toch hebben we een zeer gebruikelijke januarimaand achter de rug wat betreft de temperatuur en dat is vooral te wijten aan de koude periode van grofweg 7 januari tot en met 20 januari. Uiteindelijk is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 3,7 graden tegen 3,7 normaal.

14 vorstdagen en 4 winterse dag

We noteerden deze maand maar liefst 14 dagen waarbij de temperatuur daalde tot onder het vriespunt. Daarnaast werden 4 winterse dag genoteerd met een maximumtemperatuur het hele etmaal onder nul. Vooral de tweede week van januari verliep koud met drie winterse dagen achter elkaar. De laagste temperatuur in Ukkel werd ook tijdens deze periode gemeten. Op 10 januari daalde het kwik naar -6,8 graden. De hoogste temperatuur werd gemeten op 24 januari met 13,2 graden.

Iets natter dan gebruikelijk

We begonnen deze maand met hetzelfde weerbeeld als waar we 2023 mee geëindigd waren. Zacht en kletsnat winterweer. Op nieuwjaarsdag viel er flink wat regen en op 2 december viel in Ukkel maar liefst 24,7 mm regen. Ook de dagen daarna viel er regelmatig neerslag door een doorstaande zuidwestenwind die met regelmaat buien of regengebieden richting het land aanvoerde. Vanaf de tweede week van januari brak een koudere en drogere periode aan. Met 82 mm regen tegen 76 normaal is de maand uiteindelijk net iets natter verlopen dan normaal.

Ukkel noteerden drie sneeuwdagen in januari. Op 17 januari viel een dik pak sneeuw op veel plekken in het land. Een grootschalig neerslaggebied zorgde op uitgebreide schaal voor een winter wonderland. In grote delen van Centraal België tot in Limburg viel een pak centimeter van ruim 10 centimeter. De avondspits had het zwaar te verduren en sommige mensen stonden urenlang vast in de file. In de Ardennen lag in de ochtend van 18 januari ruim 30 centimeter sneeuw. Dit was ook meteen de maximale sneeuwdikte van deze maand in het land.

De zon scheen regelmatig deze maand

Januari is doorgaans een vrij sombere maand met normaal slechts 59 zonuren. Dit jaar noteerden we 72 zonuren. Dit is alsnog fors minder dan het record. In zowel 2006 als in 1954 was er in Ukkel sprake van maar liefst 105 zonuren.

Alle overzichten kun je hier vinden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht