WK: dit is het klimaat in Qatar

27 november 2022, 10:00

WK Qatar 2022. Foto: Adobe Stock / efks

Het Wereld Kampioenschap voetbal is in volle gang en dit jaar verloopt het WK anders dan voorgaande edities. Het is namelijk de eerste keer ooit dat het in de wintermaanden wordt georganiseerd. Terwijl wij met onze winterjas over straat lopen heb je die in Qatar zeker niet nodig. In dit artikel vertellen wij jou wat voor weer het in november en december is in Qatar.

Woestijnklimaat

Qatar ligt pal aan de Perzische Golf. Hier heerst een woestijnklimaat, met warme winters en hete zomers. In Qatar valt er nauwelijks neerslag, in een heel jaar valt er slechts een magere 40 mm. Dat is ongeveer de helft van wat er in België maandelijks valt. In de zomermaanden van april tot en met september is het altijd droog en komen de temperaturen overdag regelmatig boven de 40 graden uit. Met dit weer is een voetbalwedstrijd van 90 minuten spelen natuurlijk niet te doen. Dat is ook de voornaamste reden waarom het WK in de winter wordt gespeeld. Toch is het ook tijdens de wintermaanden in Qatar nog altijd zomers warm en op regelmatige basis kan het nog tropisch heet worden. Heel af en toe valt er een spatje regen maar grote hoeveelheden zijn dit nooit.

Wat voor weer kunnen de voetballers verwachten tijdens de wedstrijden?

Het WK wordt gespeeld van 20 november tot en met 18 december. De wedstrijden in de groepsfase starten voor België om 16:00 uur, om 18:00 uur en om 22:00 uur lokale tijd. De zon gaat in Qatar vrij vroeg onder. Om 17:00 uur lokale tijd is het al donker. Dit betekent dat de rode duivels slechts één wedstrijd in de zon hoeven te spelen, afhankelijk van de eventuele bewolking die aanwezig is.

De rode duivels spelen hun groepswedstrijden tegen Canada, Marokko en Kroatië . Foto: Adobe Stock / badwiser
De rode duivels spelen hun groepswedstrijden tegen Canada, Marokko en Kroatië . Foto: Adobe Stock / badwiser

De maximumtemperatuur in Qatar rond eind november loopt dagelijks op naar een graad of 28. De minimumtemperatuur komt veelal uit rond 20 graden. De voetballers kunnen tijdens de wedstrijden dus vaak rekenen op zomerse temperaturen van minstens 25 graden. Dat wordt dus zweten voor de voetballers.

Het klimaat in november en december van Qatar.
Het klimaat in november en december van Qatar.

Als België de knock-outfase haalt zullen alle volgende wedstrijden om 18:00 uur of om 20:00 uur plaatsvinden. De wedstrijd tegen Marokko zal dus de enige wedstrijd voor de voetballers zijn die voor zonsondergang plaatsvindt. De finale van het WK wordt op 18 december gespeeld in het Lusail Iconic Stadion om 18 uur lokale tijd. In de winter is het in Qatar twee uur later dan in België.

Zonkracht vrij sterk

Al met al biedt het klimaat van Qatar eind november en in december dus vrij goede weersomstandigheden. De zonkracht in Qatar is tijdens de wintermaanden nog vrij sterk. Vooral in november kan de zonkracht soms oplopen tot UV-index 7 of 8. Als jij overdag in Qatar gaat feesten is insmeren met zonnebrandcrème dus zeker geen overbodige luxe.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht